Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 06.11.2011.
00:13
Mondo A

Milioni muslimana na Arafatu

Milioni muslimana u tradicionalnoj beloj odeći, simbolu čistote i jednakosti pred Bogom, počeli su godišnje hodočašće hadž, penjanjem na planinu Arafat, nedaleko od Meke.

Hodačasnici se uputili na planinu Arafat
 

Vernici su u zoru počeli da se penju na planinu na kojoj je, kako se veruje, poslednji božiji poslanik Muhamed održao oproštajnu propoved.

Penjanje na "Brdo milosti" u Arafatu, 19 kilometara od Meke, prva je od nekoliko verskih rituala koje će biti održane u narednih pet dana. Vlasti Saudijske Arabije očekuju da će na hodočašće doći 2,5 miliona ljudi.

Oslobođeno 553 zatvorenika u čast Bajrama

 

Sirijske vlasti oslobodile su u subotu 553 zatvorenika uhapšenih tokom antirežimskih protesta, u čast muslimanskog praznika Kurban-bajrama, koji predstavlja vrhunac godišnjeg hadžiluka u Saudijskoj Arabiji, objavila je državna agencija SANA.

Od petka uveče, hodočasnici okupljeni oko brda molili su se i čitali Kuran. Mnogi su spavali po šatorskim naseljima, a ostali su postavili svoje male šatore na trotoarima i ulicama, dok su im dobrotvorne organizacije i prodavci usput delili hranu i suncobrane da se zaštite hodočasnike od sunca, prenosi AP.

Hadž se ove godine odvija u jeku velikih antirežimskih protesta u arapskom svetu, tokom kojih su smenjeni lideri u Tunisa, Egipta i Libije, a trenutno nemiri potresaju Jemen, Bahrein i Siriju.

Muslimani smatraju da je hadž vreme kada se traži oproštaj za sopstvene grehe i meditira o veri.

"Želim da se u mojoj zemlji održi bezbjednost. Molim se Bogu da mi u Siriji ostanemo jedinstveni i da budemo rame uz rame jedni s drugima", izjavio je šeik Ahmed Garman (37), koji predvodi grupu vernika iz sirijskog grada Alepo.

Hodočasnici će posle obilaska planine Arafat otići ka obližnjoj Muzdalifi, gde će sakupiti kamenčiće za sledeću ceremoniju - simbolično kamenovanje đavola koji je predstavljen u obliku tri stuba u Mini.

Vernici će potom prineti žrtvu klanjem kamile, ovce ili krave, "Praznik žrtvovanja", kako bi proslavili početak kurbanskog Bajrama.

Muslimana iz celog sveta čekaju da im se u životu pruži prilika za ovo putanje stopama proroka Muhameda.

POVEZANE VESTI

Nedelja 06.11.2011. 10:25
Где си сад Бреивиче? Ниси требао децу пуцати него се овде негде уштекати, и распалити.
Ponedeljak 07.11.2011. 23:40
"Vernici će potom prineti žrtvu klanjem kamile, ovce ili krave" Из псалма 50.: Избави ме од крви, Боже, Боже спасења мога; обрадоваће се језик мој правди Твојој. Господе, отвори усне моје, и уста ће моја казивати славу Твоју. Јер, ДА СИ ХТЕО ЖРТВЕ, ПРИНЕЛА БИХ; ЗА ЖРТВЕ ПАЉЕНИЦЕ НЕ МАРИШ. ЖРТВА ЈЕ БОГУ ДУХ СКРУШЕН; СРЦЕ СКРУШЕНО И СМЕРНО БОГ НЕЋЕ ПРЕЗРЕТИ. По благости својој, Господе, чини добро Сиону, нека се подигну зидови јерусалимски. Онда ће Ти бити миле жртве правде, приноси и жртве паљенице; тада ће метати на жртвеник Твој теоце.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online