Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 13.10.2013.
16:11
Beta A

Dva miliona Muslimana spremno za hadžiluk

Oko dva miliona muslimanskih hodočasnika počelo je danas da se okuplja u Mini blizu svetog grada Meke na početku godišnjeg hadžiluka, islamskog hodočašća ka Meki.

Okupljanje Muslimana u svetom gradu
 

Hodočasnici stižu u Minu autobusima, vozovima ili peške. Po tradiciji muškarci su obučeni u bele odore iz dva dela koje nisu šivene a žene su osim lica i ruku skroz pokrivene. Oni će se u dolini Mine moliti i odmoriti pre nego što se okupe sutra na planiani Arafat takođe blizu Meke za dan molitve.

Više od dva miliona muslimana svake godine učestvuje u hadžu, jednom od stubova islama. Svaki musliman je dužan da bar jednom u životu, ako je sposoban, ode na hadžiluk. Svaka muslimanska zemlja ima pravo na kvotu od 1.000 vernika na svaki milion stanovnika za dolazak u Saudijsku Arabiju.

 

Električni voz koji je nedavno uspostavljen trebalo bi, prema proceni saudijskih vlasti, da preveze oko 400.000 hodočasnika koji učestvuju u najvećem godišnjem duhovnom okupljanju u svetu. Saudijska Arabija rasporedila je oko 100.000 vojnika i policajaca da vode računa o bezbednosti hodočasnika i upozorila protiv svake politizacije ovog skupa i zabranila politička okupljanja.

Saudijske vlasti takdoje su obezbedile veliki broj zdravstvenih radnika i civilnu zaštitu da brinu o hodočasnicima od kojih će njih 1,4 miliona doći iz inostranstva. Broj stranih hodočasnika će ove godine biti manji nego prošle godine kada je dostigao 1,75 miliona. Rijad je ove godine uveo smanjenje od 20 odsto za hodočasnike iz drugih zemalja i od 50 odsto za hodočasnike iz Saudijske Arabije zbog rizika od epidemije korona virusa i radova na proširenju svetih mesta.

Prema rečima saudijskih zdravstvenih vlasti za sada nije zabeležen ni jedan slučaj ovog virusa među hodočasnicima. Od virusa je u svetu umrlo 60 ljudi, od kojih 51 čovek Saudijskoj Arabiji.

POVEZANE VESTI

Nedelja 13.10.2013. 19:25
Sve mi se cini da ce tu biti stampeda????
Ponedeljak 14.10.2013. 08:33
Takozvani Prorok Muhamed (koji nikada nista nije prorekao) kako ga zovu Muslimani je u Meki porusio I unistio kipove bogova u koje su pagani Arapi vjerovali i goli ko od majke rodjeni ritualno hodali i trcali oko crnog kamena udovoljavali i molili se svojim bogovima. Muhamed je Muslimanima naredio da i oni trce oko kamena ali da se mole sam Alahu a poslije su poceli da prekrivaju polne organe i ramena kako bi i zene mogle da ucestvuju u tom ritualnom tracnju odnosno hodanju oko crnog kamena. Jako je smjesno kada kamenjem pocnu da gadjaju shejtana (tako Arapi zovu djavola) pa kad se dadnu u trku (bar desetak bude pregazeno i ubijeno) Interesantan nacin da se dostigne duhovno savrsenstvo haha
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online