Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 03.11.2011.
13:52
Srna A

O tome da li Iran ima nuklearno oružje odlučuje Zapad

Iran pokušava da proizvede i isproba nuklearno naoružanje na nekoliko zabranjenih lokacija protiveći se time sankcijama UN, navodi se u izveštaju Međunarodne agencija za atomsku energiju (IAEA), koji će biti objavljen tokom sledeće nedelje, piše britanski dnevnik "Dejli telegraf".

Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad obilazi nukelarno postrojenje

Britanski list navodi da će istraživanje IAEA dati značajan doprinos sedmogodišnjoj istrazi o iranskom nuklearnom programu što će dovesti do dodatnog pojačanja tenzija na Bliskom istoku.

"Dejli telegraf" smatra da generalni direktor IAEA Jukija Amano, najverovatnije, neće donositi konačan zaključak o tome da Iran proizvodi atomsko naoružanje. Zapadne diplomate smatraju da će činjenice učiniti to da nijedan drugi zaključak neće biti prihvatljiv.

Diplomate veruju da je IAEA do sada potvrdila dokaze iz obaveštajnih podataka, razgovora sa iranskim zvaničnicima i inspekcijama na terenu da Iran vodi program za nuklearno naoružanje paralelno sa energetskim ciljevima u energetskom sektoru.

Britanski dnevnik ističe da će agencija objaviti uzbunu zbog rada iranskih naučnika na razvoju balističkog projektila koji može da nosi nuklearnu bojevu glavu. Prema pisanju lista, već su otkriveni dokazi da Iran sprovodi istraživanja o okidačima za nukelarno naoružanje.

Inspektori su već ispitivali iranske naučnike o programu simulacije za koji veruju da je dizajniran za izradu i probu potencijalnog naoružanja.

"Ovo je proizvod obimnog rada IAEA, koji će pokazati određen nivo prikupljenih dokaza i izneti jasno otkrivene odatne indikacije. Neizbežnim čini slučaj da je Iran imao ambicije da u svojim proizvodnim postrojenjima obogati uranijum u vojne svrhe", rekao je neimenovani zapadni diplomata.

Drugi zvaničnik je istakao da su Iranci bili veoma nejasni i povremeno pametno skrivali činjenice, zbog čega je bilo veoma teško otkriti prave dokaze, ali da je ovaj izveštaj mnogo detaljniji od ranijih.

Prema njegovim rečima, generalni direktor IAEA ukazaće na "crne rupe" u iranskim objašnjenjnima što će "bez svake sumnje povećati pritisak na Teheran".

NATO: Ne planiramo napad na Iran

 

Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen danas je saopštio da alijansa "nema nikakvih namera" da interveniše u Iranu, usled izveštaja koji navode da pojedine vlade pripremaju vojne napade usmerene protiv nuklearnog programa Teherana.
Rasmusen je izjavio da NATO podržava diplomatsko rešenje tog problema i pozvao iranske vođe da prihvate rezolucije Uedinjenih nacija.

Izraelski premijer Bendžamin Netanjahu navodno pokušava da ubedi svoj kabinet da odobri napad na Iran. Izrael je uspešno testirao raketu za koju se veruje da može da prenese nuklearnu bojevu glavu do Irana.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online