Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Četvrtak 03.11.2011.
10:15
Vestionline A

Grci referendumom odlučuju hoće li evropske pare

Lideri Nemačke i Francuske Angela Merkel i Nikola Sarkozi poručili su sinoć u Kanu da Grčka neće dobiti ni cent evropske pomoći dok se ne izjasni o tome da li želi da ostane u evrozoni.

"Špigl" čestitao Papandreu na odluci, iako je Merklelova ljuta, a ostatak Evrope preneražen

Merkelova i Sarkozi su, posle sastanka sa grčkim premijerom Jorgosom Papandreuom i drugim evropskim liderima, saopštili i da je očuvanje evrozone važnije od spasavanja Grčke, preneo je Rojters.

Premijer Papandreu je najavio da će plebiscitarno izjašnjavanje građana o daljoj sudbini Grčke u evrozoni biti održano najverovatnije 4. decembra.

"Nije trenutak da vam dam tačnu formulaciju (referendumskog pitanja), ali suština je da to nije samo pitanje o programu (pomoći), to je pitanje da li želimo da ostanemo u evrozoni", kazao je Papandreu.

Merkelova i Sarkozi nemaju nameru da spasavaju Grčku po cenu evrozone

"Bravo, Herr Papandrepou"

 

Nemački "Špigl" objavio je tekst pod naslovom "Bravo, Herr Papandrepou", čestitajući Grcima što će sami odlučivati o tome kako će se kretati u budućnosti. "Tokom poslednjih godinu i po dana, ova nekada ponosna zemlja je, praktično, pod međunarodnom upravom. Grčka de fakto više nije suverena zemlja", objavio je "Špigl".

Evropske lidere je naljutila Papandreuova najava da će raspisati referendum o paketu pomoći Grčkoj, vrednom 130 milijardi evra, koji je dogovoren na samitu 27. oktobra.

"Naši grčki prijatelji moraju da odluče da li žele da nastave putovanje sa nama", kazao je Sarkozi na konferenciji za novinare posle sastanka u Kanu.

Sarkozi je rekao da bi, ukoliko referendum u Grčkoj bude održan, građani morali na njemu da se izjašanjavaju o tome da li Grčka ostaje u evrozoni ili ne. On je rekao i da će referendum u Grčkoj o tom pitanju biti održan 4. ili 5. decembra i da sledeća tranša pomoći ne može biti isplaćena pre referenduma.

Nemačka kancelarka Merkel je kazala da Nemačka želi da stabilizuje evrozonu sa Grčkom kao njenim članom, ali i istakla da je stabilizovanje evrozone znatno važnije od spasavanja Grčke.

Prvi zajam za spasavanje Grčka je dobila u maju 2010. godine, kako bi izbegla bankrot.

Pročitajete još:

 

POVEZANE VESTI

Četvrtak 03.11.2011. 10:58
Samo lud ne bi prihvatio pomoc, ali kada bi to stvarno bila pomoc, pre svega Grckom narodu. To je nova omca oko vrata, podvala i pljacka. Slugani Merkelova i Sarkozi spasavaju banke i sebe, ali do Grka im nije stalo. Naprotiv raduju se rasprodaji ove ponosne zemlje. Koliko vestim lazima ("spasonosni padobran", "pomoc Grcima" itd.) preko korumpiranih medija obmanjuju javnost. Za razliku od ovo dvoje, a i nasega B.T., Papandreu su i deda i otac obelezili novu istoriju Grcke, i on ima obraza. Sada brze bolje pokusavaju da ga sruse, a ako treba i ubice ga kao Kenedija, samo da ne dozvole da se pokaze kao bez lopovskih banaka, njihovih kredita i kamata, jedna drzava moze da funkcionise.
Četvrtak 03.11.2011. 10:45
Evro zona je važnija od Grčke kaže Merkelova. Zato uvek kažem EU je mogućnost za napredak, ako zemlja zna šta radi i ima dobru ekonomiju. Ako hoćemo da ne prođemo kao Grčka moraćemo da zasučemo rukave inače nam EU neće ništa vredeti. Mslim da to nije moguće sa ovom vlašću.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online