Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Ponedeljak 31.10.2011.
14:26
Deutche Welle A

Kraj rata u Libiji bez kapi NATO krvi

Misija NATO-a u Libiji trajala je sedam meseci, a danas (31.10.2011.) se zvanično završava. Transatlantski savez svodi pozitivan bilans, ali po koju cenu?

Broj žrtava libijskog rata za sada je nepoznat

Zemlja je "oslobođena", Gadafi mrtav, pobunjenici su preuzeli vlast - za NATO u Libiji, nema više posla. Posle sedam meseci, vojni savez danas odgovornost predaje Prelaznom nacionalnom savetu bivših pobunjenika. Istovremeno ističe i mandat Ujedinjenih nacija: ukidaju se zabrana leta i odobrenje za vojnu akciju u cilju zaštite civilnog stanovništva.


"Mi smo izvršili svoj vojni zadatak", izjavio je generalni sekretar NATO-a Anders Fog Razmusen. "Istorijski mandat" Ujedinjenih nacija u potpunosti je ispunjen. Okončana je "jedna od najuspešnijih misija u istoriji NATO". Senku na uspeh baca to što još uvek nije u potpunosti razjašnjena smrt Moamera Gadafija i javno prikazivanje njegovog leša. Francuski ministar spoljnih poslova Alan Žipe kaže da cilj nije bio ubistvo Gadafija, već "da ga prisilimo da preda vlast".


Od 28 članica NATO-a, samo njih 12 je direktno učestvovalo u vojnoj akciji u Libiji, na čelu sa Francuskom, Velikom Britanijom i Sjedinjenim Američkim Državama. Nemačka nije pristala na tu međunarodnu vojnu misiju i zbog toga je izazvala nezadovoljstvo među saveznicima.

Od kraja marta, avioni NATO su u Libiju imali 26.000 letova. NATO je time sproveo zabranu leta, bombardovao Gadafijeve trupe i njihova skladišta oružja, stvarajući tako pobunjenicima mogućnost da preuzmu vlast u zemlji.


U Libiji nije poginuo ni jedan vojnik Alijanse. Za sada se još ne zna broj žrtava na kopnu, u borbama između pobunjenika i Gadafijevih pristalica, ali se sigurno radi o desetinama hiljada.

Javno prikazivanje Gadafijeve smrti i izlaganje njegovog tela bruka koju je i NATO morao da prizna

Tomas Jeger, profesor međunarodne politike na Univerzitetu u Kelnu kaže da nema sumnje u to da je misija u Libiji bila vojno uspešna. "Politički, međutim, to izgleda sasvim drugačije. Rezolucija o Libiji stvorila je duboki jaz između onih koji su bili za nju, dakle Velika Britanija, Francuska i SAD, i onih koji bilo uzdržani, kao što su Kina, Indija, Rusija, Brazil i Nemačka. Osim toga EU se osramotila jer nije nastupila jedinstveno. Ova misija je imala visoku diplomatsku cenu", kaže profesor Jeger.


Stručnjaci smatraju da NATO ovu misiju ne bi trebalo da koristi kao model za budućnost. Bivši ministar odbrane SAD, Robert Gejts, kaže da je misija u Libiji pokazala neke slabosti NATO-a.

"Ima članica NATO-a koje snose teret i rizike akcija, kao i onih koje koriste prednosti saveza, ali ne žele da se upuštaju u rizične situacije", rekao je Gejts.


Politikolog Tomas Jeger vidi u misiji NATO u Libiji je još jedan problem. "Vojni savez je prekoračio mandat UN. Rezolucija SB UN 1973 odobrava 'sve potrebne mere' u cilju zaštite libijskog civilnog stanovništva. Međutim, 15. aprila, u članku 'Vašington posta' čiji su autori Barak Obama, Nikola Sarkozi i Dejvid Kameron i koji su objavili i britanski 'Tajms' i francuski 'Figaro' piše: 'Gadafi mora da ode zauvek'. Time je formulisan ratni cilj kojeg nema u rezoluciji. Činjenica da Nemačka nije učestvovala u vojnoj operaciji u Libiji je u redu, jer nije bilo jasno da će sve proći tako glatko. U Libiji je za NATO najbolji scenario postao stvarnost", ocenjuje Jeger.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 31.10.2011. 15:55
Vratiti će se njima sva krv što su je prolili u svojem fašističkom kapitalističkom i luđačkom pohodu, ali onda će to biti njihova krv, krv njihove djece i žena. Prokleti bili.
Ponedeljak 31.10.2011. 16:41
........ostaje sve za istoriju, i to da ostaju sa krvavim rukama...... i nista na ovome pa ni u drugom svetu ih nece osloboditi njihovog zlocinackog cina.......neka se ne nadaju.......
Ponedeljak 31.10.2011. 16:32
Al Jazeera je napravila potpunu repliku trga u Tripoliju u S. Arabiji sa svim statistima, podigli su obmanu na nov nivo. Sa skorasnjim najavama genseka NATO Rasmusena da im vise nece ni trebati odobrenje SB UN za buduca dejstva, WWIII je u najavi, ako nije vec poceo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online