Ponedeljak 27. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 31.10.2011.
11:33
B. Božin - Vesti A

Nemce "muči" 55 milijardi viška

Otkako je protekle nedelje otkrivena greška u računu, koja je pokazala da zaduženje nemačke države iznosi 55 milijardi evra manje nego što se mislilo, razmišljanja političke javnosti kreću se u dva pravca. Prvi je - kako je uopšte bilo moguće da se neko preračuna za tako veliku svotu novca, a drugi - šta će država učiniti sa odjednom "stvorenim" novcem.

Krivi za greške: Sedište firme FMS u Minhenu koja je izvršila pogrešne preračune

Ministarstvo finansija ostavilo je otvorenim pitanje kako je do greške došlo, navodeći da se tačna pozadina slučaja još ispituje.

Banke su pokušale da zataškaju čitavu priču, jer je korekcija na računima usledila pre više nedelja, ali bez obaveštavanja javnosti.

Tek kroz jedan izveštaj na internet portalu lista "Štern" saznalo se za postojanje ove greške.

U kojoj meri je Ministarstvo finansija bilo zatečeno, govori i činjenica da je čak i pri objavljivanju cifre došlo do nove greške, jer je tek kasnije sopšteno da se radi o 55 milijardi, dok je prethodno bilo reči o samo polovini tog iznosa.

Za sada se zna da je od ukupne sume oko 24,5 milijardi proknjiženo 2010, a za 2011. godinu "višak" iznosi 31 milijardu. Ukupno smanjenje zaduženosti nemačke države time je manje za oko tri procenta i sada iznosi 81,1odsto bruto proizvoda.


Dok je za ministra finansija Šojblea ovaj novac neočekivani poklon koji mu povećava budzet, sa druge strane se postavlja pitanje kako da ublaži utisak nemara u radu svog ministarstva. Opozicione partije zahtevaju hitno preispitivanje celog slučaja.


- To nije iznos koji domaćica stavi u kutiju od keksa i zaboravi na njega, radi se o neodgovornosti - izjavio je Tomas Operman, vođa frakcije SPD-a u Bundestagu.


U Berlinu se već podsmevaju vladi, govoreći da je njen novi moto "Milijarde više nisu bitne, mi računamo u bilionima".

Račun

 

Stručnjaci su saglasni da je način obračuna za knjigovođe postao tako komplikovan, da je mogućnost greške izuzetno velika. Banke i velike finansijske institucije za takve slučajeve imaju listu koraka koji moraju da budu sprovedeni, od kojih su neki poluautomatski i prepušteni kompjuterima. To dovodi do situacije da čak i najbolji stručnjaci teško mogu da proniknu u ogromne mase podataka.

Ponedeljak 31.10.2011. 12:07
Hahahahah...prepacunali se!?? Mrsh ! lazovi jedni bedni! stampanje je postalo kao dobro jutro...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online