Ponedeljak 31.10.2011.
11:33
B. Božin - Vesti

Nemce "muči" 55 milijardi viška

Krivi za greške: Sedište firme FMS u Minhenu koja je izvršila pogrešne preračune

Ministarstvo finansija ostavilo je otvorenim pitanje kako je do greške došlo, navodeći da se tačna pozadina slučaja još ispituje.

Banke su pokušale da zataškaju čitavu priču, jer je korekcija na računima usledila pre više nedelja, ali bez obaveštavanja javnosti.

Tek kroz jedan izveštaj na internet portalu lista "Štern" saznalo se za postojanje ove greške.

U kojoj meri je Ministarstvo finansija bilo zatečeno, govori i činjenica da je čak i pri objavljivanju cifre došlo do nove greške, jer je tek kasnije sopšteno da se radi o 55 milijardi, dok je prethodno bilo reči o samo polovini tog iznosa.

Za sada se zna da je od ukupne sume oko 24,5 milijardi proknjiženo 2010, a za 2011. godinu "višak" iznosi 31 milijardu. Ukupno smanjenje zaduženosti nemačke države time je manje za oko tri procenta i sada iznosi 81,1odsto bruto proizvoda.


Dok je za ministra finansija Šojblea ovaj novac neočekivani poklon koji mu povećava budzet, sa druge strane se postavlja pitanje kako da ublaži utisak nemara u radu svog ministarstva. Opozicione partije zahtevaju hitno preispitivanje celog slučaja.


- To nije iznos koji domaćica stavi u kutiju od keksa i zaboravi na njega, radi se o neodgovornosti - izjavio je Tomas Operman, vođa frakcije SPD-a u Bundestagu.


U Berlinu se već podsmevaju vladi, govoreći da je njen novi moto "Milijarde više nisu bitne, mi računamo u bilionima".

Račun

 

Stručnjaci su saglasni da je način obračuna za knjigovođe postao tako komplikovan, da je mogućnost greške izuzetno velika. Banke i velike finansijske institucije za takve slučajeve imaju listu koraka koji moraju da budu sprovedeni, od kojih su neki poluautomatski i prepušteni kompjuterima. To dovodi do situacije da čak i najbolji stručnjaci teško mogu da proniknu u ogromne mase podataka.

2024 © - Vesti online