Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Petak 28.10.2011.
06:13
Vestionline A

Tunis: Islamistička stranka pobednik izbora

Islamistička stranka Enahda (Renesansa), pobednik je istorijskih demokratskih izbora u Tunisu sa 41,47 odsto osvojenih glasova, saopštila je Izborna komisija.

Lider stranke Enhada sa svojim najbližim saradnicima
 

Ova partija osvojila je 90 poslaničkih mesta u parlamentu, od ukupno 217, dok se na drugom mestu sa 30 mesta nalazi sekularna partija Kongres za republiku, saopštio je šef izborne komisije Kamel Džandubi.

U prvom obraćanju posle zvaničnog objavljivanja rezultata izbora, lider Enahde Rašid Ganuši je rekao da će i prava žena i ljudi koji nisu religiozni biti zaštićena u Tunisu.

"Nastavićemo sa revolucijom da bi ostvarili ciljeve Tunisa - sloboda, nezavisnost, razvoj i prosperitet, gde su garantovana prava Boga, proroka, žena, muškaraca, vernika i nevernika jer je Tunis zemlja za sve", naglasio je Ganuši.

Prvi slobodni izbori u Tunisu, održani su u nedelju, devet meseci posle svrgavanja režima predsednika Zina Abidina Ben Alija. Novi parlament treba da donese novi ustav i da imenuje privremenu vladu, a zatim raspiše izbore za novog predsednika.

Enahda, koja je bila progonjena tokom vladavine Ben Alija, bila je očekivani pobednik uoči izbora. Na izborima je učestvovalo više od sto partija, od kojih većina ne predstavlja značajniju političku snagu.

Posle objavljivanja rezultata - neredi

 

Posle zvanične objave rezultata izbora u Tunisu, izbili su neredi u Sidi Buzidu tokom protesta pristalica opozicione partije, čiji su glasovi poništeni zbog neregularnosti. Više od 2.000 ljudi, većinom mladih, došlo je do sedišta partije Enahda i zasulo policiju kamenicama koja je odgovorila suzavcem.

 

Kako prenosi agencija AFP, jedna grupa je razvalila vrata i polupala prozore na zgradi sedišta Enahde i zapalila gume na glavnom putu u Sidi Buzidu, gde su i organizovane prve demonstracije protiv bivšeg predsednika Zin el Abidina Ben Alija.

 

Protesti su organizovani i u Reguebu, gradu na oko 50 kilometara od Sidi Buzida. Tamo su, prema navodima svedoka, demonstranti pucali na kancelarije Enahde.

Uprkos javnim obećanjima da će "razvijati demokratske slobode i poštovati prava žena", mnogi se plaše da Enahda ima prikriveni radikalni islamistički program.

 

Petak 28.10.2011. 06:26
Eh, tako je to kada se od arapske drzave napravi kolonija. Jako je opasno to sto su Evropljani zakuvali u Tunisu, Ben Ali uopste nije bio los za razliku od Mubaraka koji je bio da te Bog sacuva ( upropastio Egipat ). Barem bi Tunis ostao sigurna zemlja, sto vec mesecima nije. I Ali je rizikovao pa bio strahovito liberalan, svestan da ekonomski razvoj Tunisa najvise zavisi od turizma. Oni nisu bogati kao Libija, pa da ne moraju da mrdnu, a nafta samo iskace. Normalno da ce radikalni islam pobediti, jer im se Tunis ruku na srce pretvorio u kupleraj. Previse vesternizovano, hoteli, alkohol, otvoreno nepostovanje posta za vreme Ramadana, itd.
Petak 28.10.2011. 12:40
Pocinje "renesansa" divljastva i primitivizma. Dobro dosli u srednji vijek. Trazili ste-evo vam ga !
Petak 28.10.2011. 10:39
Bice rock´n´roll-a!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online