Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Sreda 26.10.2011.
18:44
Blic A

Gadafijev sin želi u Hag

Saif al-Islam Gadafi, sin svrgnutog i ubijenog libijskog vođe Moamera Gadafija, i bivši šef obaveštajne službe Adbulah al-Senusi žele da se predaju Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu.

Saif al-Islam, jedan od sinova ubijenog libijskog vođe Moamera Gadafija
 

Oni su, prema rečima Abdela Madžida Mlegta, visokog zvaničnika libijske vojske, izneli svoju ponudu, a trenutno se pregovara o načinima njihove predaje.

"Predložili su nam način na koji bi se predali sudu u Hagu", rekao je on agenciji Rojters, ne precizirajući detalje razgovora.

Mlegta je naveo i da je informaciju o mogućoj predaji dobio od obaveštajih službi. On je objasnio da Saif al-Islam želi da svoje namere ostvari preko jedne susedne zemlje, ali nije hteo da otkrije koje.

Prema njegovoj proceni, njih dvojica smatraju da nisu bezbedni ni u Libiji, ni u Alžiru, ni u Nigeru, gde je drugi Gadafijev sin, Saadi, već prebegao. Ostali članovi porodice bivšeg libijskog vođe nalaze se u Alžiru.

Međunarodni krivični sud saopštio je da nema potvrdu da Saif al-Islam i al-Senusi predlažu da se predaju tom sudu.


"Za sada, nemamo potvrdu o tome. Pokušavamo da kontaktiramo libijski Nacionalni prelazni savet za više informacija", rekao je portparol tog suda Fadi el-Abdalah.

Saif al-Islam je u bekstvu od četvrtka, odnosno otkad su pronađeni i ubijeni njegov otac i brat Mutasim. Zvaničnici nove libijske vlasti više puta su dosad saopštavali da je zarobljen, a kasnije dematovali te izjave. Poslednja vest o njemu bila je da se nalazi u blizini libijske granice sa Nigerom i Alžirom i da namerava da pobegne iz zemlje koristeći lažni pasoš.

U međuvremenu, u potragu za Saifom al-Islamom uključile su se i britanske trupe. Analitičari procenjuju da bi on Britancima najviše odgovarao mrtav, jer bi u slučaju hapšenja i sudskog procesa koji bi potom usledio, mogao da iznese dokaze o bliskim vezama sa bivšim premijerom Tonijem Blerom i princom Endrjuom, sinom kraljice Elizabete Druge.

Saif al-Islam školovao se u Velikoj Britaniji, a važio je za plejboja i najverovatnijeg Gadafijevog naslednika.

POVEZANE VESTI

Sreda 26.10.2011. 18:47
Tu privilegiju imaju smo Srbi.
Sreda 26.10.2011. 19:14
Bože koje bedastoće...Danas ujutro govore o tome kako Zapad svim snagama pretražuje pustinju za njim i da ga čuvaju Tuarezi i da NTC strahuje od odmazde i bla bla bla a sada se on kao želi predati Hagu..Pa zar doista mislite da je nama mozak ispario?
Sreda 26.10.2011. 19:13
Да ми је знати ко је смислио ову комичну вест...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online