Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Utorak 25.10.2011.
18:11
Beta A

NATO ne da Rusima da kontrolišu štit

NATO se nada da bi Rusija ipak mogla da postane deo planiranog odbrambenog raketnog sistema, ali neće popuštati pred pritiscima Moskve da upravljanje štitom bude zajedničko, izjavio je predstavnik NATO-a Džejms Apaturaj.

NATO ne dozvoljava Rusiji zajedničko upravljanje antiraketnim štitom
 

Posle razgovora sa ruskom delegacijom u Moskvi, Apaturaj je rekao da bi Alijansa želela da postigne dogovor s Rusijom po tom pitanju na samitu koji će se održati u maju 2012. godine.
 

- Mi u NATO smo, naravno, uvek optimisti. Ali, mi smo takođe vrlo odlučni da ostanemo otvoreni za razgovor. Ne mogu, naravno, da preciziram kada ćemo tačno postići sporazum - rekao je on.
 

Stav Rusije ostao je nepromenjen. Vlasti u Moskvi smatraju da bi izgradnja odbrambenog raketnog sistema u Evropi negativno uticala na ruski nuklearni potencijal i podrila odbrambenu sposobnost te zemlje.
 

Zbog toga, smatraju u Moskvi, raketnim štitom bi trebalo zajednički da rukovode NATO i Rusija, čemu se protive u Alijansi.
 

Apaturaj navodi da članice NATO-a, njih 28, imaju obavezu da garantuju sigurnost jedna drugoj, ali da se to ne može preneti na druge države koje nisu članice tog vojnog saveza.
 

- To ne možemo da uradimo ni sa bilo kojim drugim partnerom, bez obzira koliko važan bio - rekao je Apaturaj. On je ipak dodao da NATO Rusiji pruža "najveći nivo transparentnosti i saradnje".
 

Apaturaj je podsetio i na američki predlog da se Rusiji omogući uvid u tehničke mogućnosti sistema, kako bi se Moskva uverila da on ne predstavlja opasnost po njenu bezbednost.

POVEZANE VESTI

Utorak 25.10.2011. 18:20
Sistem je direktno usmeren protiv Rusije i oni to vrlo dobro znaju. Price da se sistem postavlja zbog navodnih iranskih projektila je prica za ljude koji nemaju pojma. Jednostavno iranski projektili nemaju domet do sistema, pa se logicno postavlja pitanje koja je njegova svrha? Ali, Rusi nisu naivni i pripremaju kontramere.
Utorak 25.10.2011. 18:49
Dok ima glupih naroda koji ce amerima sluziti kao topovsko meso u mozda nekom sukobu sa Rusijom. Ovi pametnjakovici sa zapada u prve borbene linije stavljaju pravoslavne narode (Bugari i Rumuni ) da se sukobe sa pravoslavcima.A pravoslavci im vise smetaju od muslimana. Kad su Rusi napadali Bugare i Rumune da oni sad prave stit protiv njih i postanu meta nuklearnog oruzja.
Utorak 25.10.2011. 18:53
SAmo mi nije jasno, kad vec ameri prave stit u Ruskom dvoristu, zasto rusi ne naprave nuklearne baze u Venecueli i Kubi. Znam kako je proslo prvi put, ali ako SAD ima muda pa dolazi u njihovo dvoriste, gde su Ruska muda.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online