Utorak 25.10.2011.
18:11
Beta

NATO ne da Rusima da kontrolišu štit

NATO ne dozvoljava Rusiji zajedničko upravljanje antiraketnim štitom
 

Posle razgovora sa ruskom delegacijom u Moskvi, Apaturaj je rekao da bi Alijansa želela da postigne dogovor s Rusijom po tom pitanju na samitu koji će se održati u maju 2012. godine.
 

- Mi u NATO smo, naravno, uvek optimisti. Ali, mi smo takođe vrlo odlučni da ostanemo otvoreni za razgovor. Ne mogu, naravno, da preciziram kada ćemo tačno postići sporazum - rekao je on.
 

Stav Rusije ostao je nepromenjen. Vlasti u Moskvi smatraju da bi izgradnja odbrambenog raketnog sistema u Evropi negativno uticala na ruski nuklearni potencijal i podrila odbrambenu sposobnost te zemlje.
 

Zbog toga, smatraju u Moskvi, raketnim štitom bi trebalo zajednički da rukovode NATO i Rusija, čemu se protive u Alijansi.
 

Apaturaj navodi da članice NATO-a, njih 28, imaju obavezu da garantuju sigurnost jedna drugoj, ali da se to ne može preneti na druge države koje nisu članice tog vojnog saveza.
 

- To ne možemo da uradimo ni sa bilo kojim drugim partnerom, bez obzira koliko važan bio - rekao je Apaturaj. On je ipak dodao da NATO Rusiji pruža "najveći nivo transparentnosti i saradnje".
 

Apaturaj je podsetio i na američki predlog da se Rusiji omogući uvid u tehničke mogućnosti sistema, kako bi se Moskva uverila da on ne predstavlja opasnost po njenu bezbednost.

2024 © - Vesti online