Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 25.10.2011.
09:33
Blic A

Rusi prave "čarobni grad" u sred Arktika

Rusija planira da izgradi ultra-moderni grad na zaleđenom ostrvu Kotelnij, dubuko unutar Arktičkog kruga, u arhipelagu Novosibirsk. Budući ledeni grad nazvan je Umka po polarnom medvediću iz popularne sovjetske crtane serije.

Ispod ogromne kupole Umke prvo će se nastaniti 5.000 ljudi. Topla unutrašnjost kupole štitiće ih od temperatura koje zimi dosežu daleko ispod minus 30 stepeni Celzijusa. Jaki vetrovi u ovoj oblasti čine je jednim od najnegostoljubivijih mesta na planeti, a temperature su čak i tokom leta jedva iznad nule.

"Ovaj grad će biti od strateške važnosti, kao ruska severna predstraža", rekao je jedan od najboljih ruskih arhitekta Valerij Rževskij, koji je svoj modernistički dizajn poslao na odobrenje premijeru Rusije Vladimiru Putinu.

Izvori "Dejli mejla" navode da je Rusija veoma ozbiljna po pitanju arktičkih prirodnih bogatstava, pa će ovaj futuristički grad imati svoju vojsku, graničare, obaveštajce, naučnike i istraživače. Stanovnici Umke uživaće u luksuzu, "ušuškani" ispod kupole sa sopstvenom, umerenom klimom i nizom potrebnih, pratećih objekata i ustanova.

"Planiramo da napravimo naučne laboratorije, kuće, parkove, bazene, hotele i crkvu. Naravno, tu su i škole, obdaništa, tereni za rekreaciju, bolnica, sportske ustanove i drugo", naveo je Rževskij.

"Želimo ljude koji će tu živeti i raditi, bez pomišljanja da su u nekom zatvorenom prostoru okruženom hladnom arktičkom klimom", dodao je on.

Ovaj neobični poduhvat, nazvan još i "čudesni grad”, biće izgrađen za oko četiri i po milijarde evra. Umka će time postati ruski grad najbliži Severnom polu, udaljena od njega oko 1.600 kilometara. Dizajn Umke je zasnovan na Međunarodnoj kosmičkoj stanici (MKS).

"Ovo je za sada jedini projekat u svetu sa veštačkom klimom i integralnim sistemom za održavanje života, baš kao na MKS. Ne samo da je ovo novina u arhitekturi, već i u okviru ljudskog načina života. Tokom stvaranja projekta koristili smo se vazdušnim i svemirskim tehnologijama", objasnio je Rževskij.

"Čudesni grad" snabdevaće se strujom iz plutajućih nuklearnih elektrana. Što se tiče hrane, Umka će biti u potpunosti samodovoljna, sa svojim farmama živine i ribnjacima, staklenim baštama, mlinovima i pekarama.

"U gradu uopšte neće biti smeća jer će Umka imati dve fabrike koje će otpad pretvarati u pepeo", dodao je Rževskij.

U Umci će živeti i radnici koji će raditi u obližnjim rudnicima i naftnim platformama, što će otplatiti troškove razvoja. "Ovaj projekat je napravljen da postoji na bilo kojoj površini, čak i na Mesecu ako treba", istakao je Rževskij.

Utorak 25.10.2011. 10:47
Корак број 2. Прво су поставили руску заставу на морско дно, а сада и насељавају. Арктик= Русија. Браво баћушке.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online