Utorak 25.10.2011.
09:33
Blic

Rusi prave "čarobni grad" u sred Arktika

Ispod ogromne kupole Umke prvo će se nastaniti 5.000 ljudi. Topla unutrašnjost kupole štitiće ih od temperatura koje zimi dosežu daleko ispod minus 30 stepeni Celzijusa. Jaki vetrovi u ovoj oblasti čine je jednim od najnegostoljubivijih mesta na planeti, a temperature su čak i tokom leta jedva iznad nule.

"Ovaj grad će biti od strateške važnosti, kao ruska severna predstraža", rekao je jedan od najboljih ruskih arhitekta Valerij Rževskij, koji je svoj modernistički dizajn poslao na odobrenje premijeru Rusije Vladimiru Putinu.

Izvori "Dejli mejla" navode da je Rusija veoma ozbiljna po pitanju arktičkih prirodnih bogatstava, pa će ovaj futuristički grad imati svoju vojsku, graničare, obaveštajce, naučnike i istraživače. Stanovnici Umke uživaće u luksuzu, "ušuškani" ispod kupole sa sopstvenom, umerenom klimom i nizom potrebnih, pratećih objekata i ustanova.

"Planiramo da napravimo naučne laboratorije, kuće, parkove, bazene, hotele i crkvu. Naravno, tu su i škole, obdaništa, tereni za rekreaciju, bolnica, sportske ustanove i drugo", naveo je Rževskij.

"Želimo ljude koji će tu živeti i raditi, bez pomišljanja da su u nekom zatvorenom prostoru okruženom hladnom arktičkom klimom", dodao je on.

Ovaj neobični poduhvat, nazvan još i "čudesni grad”, biće izgrađen za oko četiri i po milijarde evra. Umka će time postati ruski grad najbliži Severnom polu, udaljena od njega oko 1.600 kilometara. Dizajn Umke je zasnovan na Međunarodnoj kosmičkoj stanici (MKS).

"Ovo je za sada jedini projekat u svetu sa veštačkom klimom i integralnim sistemom za održavanje života, baš kao na MKS. Ne samo da je ovo novina u arhitekturi, već i u okviru ljudskog načina života. Tokom stvaranja projekta koristili smo se vazdušnim i svemirskim tehnologijama", objasnio je Rževskij.

"Čudesni grad" snabdevaće se strujom iz plutajućih nuklearnih elektrana. Što se tiče hrane, Umka će biti u potpunosti samodovoljna, sa svojim farmama živine i ribnjacima, staklenim baštama, mlinovima i pekarama.

"U gradu uopšte neće biti smeća jer će Umka imati dve fabrike koje će otpad pretvarati u pepeo", dodao je Rževskij.

U Umci će živeti i radnici koji će raditi u obližnjim rudnicima i naftnim platformama, što će otplatiti troškove razvoja. "Ovaj projekat je napravljen da postoji na bilo kojoj površini, čak i na Mesecu ako treba", istakao je Rževskij.

2024 © - Vesti online