Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Petak 21.10.2011.
15:21
Beta, Vestionline A

UN traži istinu o smrti Gadafija

Kancelarija UN za ljudska prava iz Ženeve saopštila je danas da je potrebno sprovesti istragu o okolnostima smrti bivšeg libijskog lidera Moamera Gadafija.

Slika koja je obišla svet: Ranjeni Moamer Gadafi
 

 

Gadafi je ubijen u četvrtak 20. oktobra, nedaleko od svog rodnog Sirta. Portparol visokog komesara UN za ljudska prava, Rupert Kolvil rekao je novinarima u Ženevi da su "veoma uznemirujući" amaterski video snimci na kojima se zarobljeni Gadafi prvo vidi živ, pa mrtav.

Odložena Gadafijeva sahrana?

Sahrana ubijenog libijskog lidera Moamera Gadafija obiće odložena dok njegovu smrt ne ispita Međunarodni krivični sud, izjavio je zvaničnik libijskog Nacionalnog prelaznog saveta Mohamed Sajeh.

Sajeh je rekao da će "treća strana doći u Libiju kako bi detaljno ispitala papirologiju", ne navodeći kada će to biti učinjeno, javljaju svetske agencije.

Zvaničnik novih libijskih vlasti je, pored toga, rekao da se Gadafijevo telo i dalje nalazi u Misrati, gde je odneto nakon ubistva u Sirtu, a da će bivši lider biti sahranjen uz postovanje islamske tradicije, bez prisustva javnosti.

Istovremeno, jedan zapovednik snaga libijskog Saveta rekao je za Rojters da će Gadafi biti sahranjen u roku od 24 sata, ne precizirajući gde, a da će njegovo telo biti tretirano dostojanstveno i položeno u zemlju u skladu sa muslimanskim običajima.

Kolvil je dodao da će postojeći panel UN koji se bavi istragama o zloupotrebi ljudskih prava u Libiji najverovatnije ispitati smrt bivšeg libijskog lidera. On je ukazao da bi to telo moglo da predloži nacionalnu ili međunarodnu istragu.

Kolvil je ukazao da žrtve skoro 42-godišnje Gadafijeve despotske vladavine zaslužuju da se sprovedu odgovarajuće pravosudne procedure i da se svi počinioci zločina privedu pravdi.

Bivši libijski vođa, koji se od pada Tripolija u avgustu nalazio u bekstvu, juče je uhvaćen u rodnom Sirtu nakon što je taj grad oslobođen posle dvodnevnih borbi sa preostalim snagama lojalnim Gadafiju.

Gadafi koji je teško ranjen ubrzo je prema tvrdnjama zvaničnika Prelaznog nacionalng saveta, podlegao povredama, ali okolnosti pod kojima je uhvaćen i pod kojima je kasnije preminuo i dalje su vrlo nejasne.

Vest o njegovoj smrti izazvala je talas veselja širom zemlje a na desetine, a ponegde i na stotine hiljada ljudi se okupljalo na trgovima gde se pucalo iz lakog i teškog oružja sve do kasno u noć.

U toj pucnjavi povređeno je najmanje 63 ljudi, javila je libijska televizija Al-Ahrar, mada se strahuje da ima i mrtvih.

POVEZANE VESTI

Petak 21.10.2011. 15:24
Pa vec smo svi culi ''americku istinu'',a za bilo koju drugu... tesko da cemo je ikada dobiti. Ustvari i imamo istinu i ona nam je tako dostupna da nista drugo nije potrebno - sadisticko izivljavanje nad Gadafijem koje smo videli na klipovima. Pametnom dosta.
Petak 21.10.2011. 15:43
UN?! Je li to ista ona organizacija koja radi za americke interese, koja odobrava bombardovanje zemalja i pkljacku istih? Je li to ona ista organizacija cije rezolucije se krse od strane onih koji su zaduzeni da ih sprovode kao recimo na KiM? Nije valjda da neko od njih ocekuje istinu i neutralnost, pogotovo od onog iscedjenog limuna Ban Ki Mun-a obicnog americkog potrcka.
Petak 21.10.2011. 15:49
Истина је да је дан пре убиства Клинтоновка наручила убиство. Непознато је само то колико пара ће да плати за убиство Гадафија.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online