Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Petak 21.10.2011.
14:14
B. Božin - Vesti A

Sukob Nemačke i Francuske oko spasa evra

Hitno sazvani mini-samit u Frankfurtu na Majni, kome je prisustvovala nemačka kancelarka Angela Merkel i vodeći političari EU, naterao je francuskog predsednika Nikolu Sarkozija da ne prisustvuje rođenju ćerke. Susret Sarkozija i Merkelove pokazao je ozbiljna razmimoilaženja dve zemlje oko daljeg korišćenja fonda EFSF-a, što bi moglo da ugrozi predstojeći samit EU zakazan za nedelju.

Glavni spor je u tome što Francuska insistira na bankarskim licencama za evrofond (da on deluje kao klasična banka), dok su Nemci protiv takvog rešenja i traže neku vrstu kasko osiguranja, koje bi trebalo da privuče investitore. Na strani Berlina je i Evropska centralna banka.

Hitno okupljanje: Učesnici kriznog samita u Frankfurtu

Sume o kojima se pri tom govori su zamašne: 440 milijardi evra kredita i 780 milijardi garancija, na koje su parlamenti svake od EU zemalja teška srca pristali s ciljem da se reši problem dužničke krize. Ali, ni ta sredstva EFSF nisu dovoljna, pa se već pominju bilioni evra. Političari zato pokušavaju da uz pomoć finansijskih trikova od jednog evra iz ovog fonda naprave - pet!


Na nove kreditne garancije niko ne sme ni da pomisli jer na to više ne bi pristao parlament nijedne od EU zemalja. U Nemačkoj je paket pomoći od 211 milijardi evra prošao kroz iglene uši. Jedino rešenje je da se novac iz fonda profitabilno uloži.


Umesto kupovine državnih obveznica, Nemci predlažu da se investitori podstaknu na kupovinu državnih papira dužničkih zemalja, a zauzvrat bi im se garantovalo da će dobiti deo svog novca natrag u slučaju otpisa dugova.


Tako bi tržište ponovo oživelo, kamate pale, a dužničke zemlje lakše disale. Stručnjaci, međutim, vide opasnost da fond EFSF-a odobri previše garancija i da bi na kraju Nemačka morala da plati i više od ogromnih 211 milijardi evra.

Teške prepreke

 

Razlike u gledanju na problem mogućih rešenja prete da dovedu do blokade u daljim razgovorima između Nemačke i Francuske, mada obe strane grozničavo pregovaraju na svim nivoima. Berze, međutim, ne pokazuju mnogo optimizma, pa je juče ujutru nemački indeks akcija Daks pao za dva procenta.

POVEZANE VESTI

Petak 21.10.2011. 14:18
dao Bog da se posvadjate i zaratite
Petak 21.10.2011. 15:17
Nije nikakav problem sto madjarski jevrej Sarkozi nije prisustvovao redjenju deteta svoje zene, jer nije sigurno da li je on otac? Prva dama francuske je ono sto se kod nas prosto zove "radodajka", ali to su njihovi problemi. Vode se intezivni pregovori, a kao i uvek ce biti kako nacisticka nemacka odluci, odnosno izabrace se resenje najpovoljnije po njih. Nije dzabe evropska centralna banka u nemackoj.
Petak 21.10.2011. 16:16
Evro ce propasti po izjavama vodecih ekonomista. Neki predlazu da se siromasnim drzavama ne daju krediti nego da se kupuje drzavna imovina za male pare,da se vise ulozi u kupljeni kapital,naravno uz jevtinu radnu snagu. Lepo smisljaju,da sve pokupuju,nestaje EU zajednice,ali vlasnistvo koje su bogate nakupovale za jevtino od siromasnih ostaje stalno vlasnistvo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online