Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Petak 14.10.2011.
15:11
Vestionline A

Muslimani uriniraju po kući Muhamedove žene

Meki, svetom mestu muslimana, koje je i grad-muzej preti uništenje zbog sve veće komercijalizacije grada i želje vlasti u Saudijskoj Arabiji da je pretvori u medernu metropolu sa čeličnim i staklenim zgradama.

Muhamedova rodna kuća dugo bila štala

Rodnoj kući proroka Muhameda, u kojoj se nalazi biblioteka, preti rušenje zbog adadptacije Velike džamije - najsvetijeg islamskog mesta. Kuća Muhamedove žene već je pretvorena u javni toalet za hodočasnike. Prema nekim procenama, u poslednjih 20 godina u Meki je uništeno 95 odsto istorijskih građevina.


"Nikada ne bismo dopustili nekome da uništi piramide, zašto onda dopuštamo da nestane istorija islama", pita se dr Irfan al-Alavi, direktor Fondacije za istraživanje islamske ostavštine, koji se nada da će druge muslimanske zemlje zaustaviti rušenje.

Londonski list "Independent" objavio je neverovatne fotografije na kojima sićušnu Ćabu, kamenu kocku prema kojoj se muslimani okreću kada se mole, okružuju neboderi, pa čak i nešto što liči na Big Bena, samo što je šest puta viši. U pitanju je kompleks luksuznih hotela visok 601 metar, zbog čije je gradnje srušena cela jedna planina i kula iz Otomanskog carstva koja je bila na njoj.

Mega konstrukcija u sred svetog grada: Crna tačkica u sredini je Ćaba, oko nje Velika džamija okružena modernim građevinama nad kojima dominira kompleks Abraj Al Bait sa najvećim satom na svetu

Poslednjih deset godina Meka se veoma preobrazila jer je saudijska vlast želi da je pretvori u moderan grad s čeličnim i staklenim neboderima. Međutim, stanovnici koji svoj grad već u kiseloj šali upoređuju s Las Vegasom, tvrde da je centar grada pretvoren u "igralište za bogataše", sa tržnim centrima i skupim hotelima.

Uništavanju Meke doprinosi i vahabizam, kako je ocenio "Independent" zvanična religija Saudijske Arabije, u kojoj se smatra da čuvanje istorijskih lokacija i hramova ohrabruje idolopoklonstvo i da ih je zato bolje uništiti. Kada su vahabije i klan al-Saud pre skoro jednog veka došli u Meku, prvo su uništili grobove mnogo važnih ljudi iz islamske istorije, a zatim i kupolu na vrhu kuće u kojoj je rođen Muhamed.

Kuća je potom godinama korišćena kao štala, dok građani Meke nisu uspeli da se izbore da se pretvori u biblioteku. Arheolozi nikad nisu dobili priliku da je istraže, a sada se boje da bi mogla biti uništena kao i kuća njegove prve žene Hatidže, 15 godina starije udovice s kojom se Muhamed oženio kada mu je bilo 25 godina.


Prorokovoj kući i drugim istorijskim lokalitetima sada preti i planirano proširenje Velike džamije, vredno oko milijardu dolara. Reč je o najsvetijem islamskom mestu u sklopu kojega je i Ćaba. Proširena zgrada trebalo bi da se prostire na 400.000 kvadratnih metara i moći će da primi 1,2 miliona hodočasnika koliko ih svake godine dođe na hadžiluk. Kada bude dovršena, biće to najveća verska građevina na svetu.

POVEZANE VESTI

Petak 14.10.2011. 15:17
Stvarno su ovi muslimani postali teski i sami sebi
Petak 14.10.2011. 15:24
Ne iznenadjuje me ni malo. Onaj koji ne zna da postuje tudje svetinje, ne zna da postuje ni svoje. Mi smo imali prilike da se uverimo. A stotine "hodocasnika" biva izgazeno svake godine u stampedu. Ali, to je njihov problem.
Petak 14.10.2011. 18:12
Namlate se velikih para za vreme hadziluka.stotine agencija radi punom parom.imaju taj kamen i onda deri po vernicima.cista komercijala kao i kod katolika lurd
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online