Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 11.10.2011.
23:15
Beta A

Slovačka stopirala pomoć evro-dužnicima

Članovi vladajuće slovačke koalicije, liberali iz stranke "Sloboda i Solidarnost", minirali su večeras ratifikaciju novog zaštitnog mehanizma za evro (EFSF) i tako blokirali pomoć dužnicima u čitavoj u evrozoni, oborivši time vladu premijerke Ivete Radičove.

Slovačka je glasala poslednja, a jedina je od 17 članica evrozone čiji parlament nije ratifikovao EFSF i povećanje sredstava i garancija koja će biti na raspolaganju dužnicima u evrozoni sa 250 milijardi evra na 440 milijardi.

Za evrozonu je to najverovatnije samo privremena komplikacija, pošto je lider opozicionih socijalista, bivši premijer Robert Fico, obećao i danas u raspravi da će u sledećem glasanju verovatno naredne sedmice njegovi poslanici obezbediti većinu da sporazum o EFSF Slovačka ipak ratifikuje.

Ranije je tu ponudu uslovio ili temeljnim izmenama u vladi ili radije prevremenim izborima.

Od 124 prisutna poslanika za EFSF i poverenje vladi glasalo je večeras samo 55 umesto neophodnih 76 u jednodomnom parlamentu od 150 poslanika, a poslanici liberala napustili su u vreme glasanja salu.

Sedmočasovna rasprava o tome da li će Slovačka postati crna ovca koja je minirala dogovor svih 17 članica evrozone pretvorila su u međusobno optuživanje liberala i ostale tri stranke u vladi desnice i centra ko je kriv za pad vlade.

Premijerka Iveta Radičova dve nedelje je iz dana u dan nudila razne kompromise liberalima predsednika parlamenta Riharda Sulika, čak jutros u razgovorima poslednje šanse i pravo veta na to kojem budućem dužniku će Slovačka dati garancije, ali poslanici SaS su ostali čvrsto pri stavu da odbijaju ESFS.

Šef slovačke diplomatije Mikulaš Dzurinda otkrio je da je čak ugovorio susret Sulika i nemačke kancelarke Angele Merkel da Sulik ponudi nekakvo drugo rešnje za stabilizaciju evra, a da je lider liberala to prvo prihvatio a zatim se predomislio i susret odbio.

Iveta Radičova

Kao poslednje sredstvo kojim je Radičova pokušala da ubedi liberale da ne blokiraju pomoć dužnicima spojila je nakon kraha jutrošnjih pregovora glasanje o ESFS sa glasanjem o poverenju vladi.

"Naša stranka nije apsolutno protiv pomoći zaduženim zemljama. Recimo pozajmica Irskoj je bila dobro rešenje", kazao je Sulik i dodao da mu smeta to što ESFS u stvari spašava banke i njihov kapital preko leđa poreskih obveznika.

I ostali poslanici liberala naglašavali su tokom žučne rasprave da im se ne sviđa što je Slovačka, kada je primana u evrozonu - elitni klub koji je izgledao lepo spolja - morala da ispuni sve kriterijume, a pokazalo se da su u klubu trule jabuke koje te iste kriterijume nisu poštovale.

"Nije moguće uzimati iz članstva u Evropskoj uniji samo koristi i prava. Nije moguće 17 odsto slovačkog budžeta finansirati iz džepova poreskih obveznika", upozorila je Radičova liberale da članstvo znači i obaveze.

Mikulaš Dzurinda

Šef slovačke diplomatije Mikulaš Dzurinda upitao je Sulika i njegove poslanike da li žele da Slovačka ponovo bude označavana u svetu za crnu rupu kao devedesetih godina u vreme Mečijara.

"Ono o čemu danas odlučujemo je ugled Slovačke, gde pripadaju slovački građani, da li ćemo se sami isključiti iz društva uspešnih", rekla je na kraju rasprave Radičova.

Vlada premijerke Radičove pala je nakon svega godinu dana na vlasti, a za sada nije jasno da li zemlju čekaju prevremeni izbori. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online