Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Nedelja 09.10.2011.
23:39
Srna A

Libija: Ustanici zauzeli bolnicu

Ustanici u Libiji zauzeli su centar Sirta i bolnicu, poslednja ozbiljna uporišta snaga bivšeg vođe Moamera Gadafija u gradu i zarobili desetine njegovih boraca.

Vojska zauzela jedno od značajnijih Gadafijevih uporišta u Sirtu
 

"Pokušavamo da evakuišemo bolesne i ranjene", rekao je Salah Mustafa, komandant vladinih snaga. On je dodao da je Gadafijeva milicija pobegla, a da su se neki preobukli u lekare, javlja Rojters.

Oko 15 Gadafijevih lojalista izvedeno je iz bolnice dok su ih vojnici nove vlade udarali i gurali.

Pobunjenici su se danas "zaletali" tenkovima u barikade koje su oko položaja postavili Gadafijevi borci, u očajničkom pokušaju da ubrzaju tok bitke, kojoj se uprkos stravičnoj artiljerijskoj vatri, bombardovanju NATO i humanitarnoj katastrofi koja već nedeljama vlada u gradu, ne vidi kraj.

Ustanici, koji već više od mjesec dana napadaju Gadafijeviv rodni grad, ostali su bez dobrih ideja kako da probiju linije odbrane i unište poslednji ozbiljni bastion otpora, pa su u poslednja 24 časa pokrenuli nekoliko acija, koje se bez preterane dileme mogu nazvati samoubilačkim.

U poslednjem od takvih napada, ustanici su prošle noći tenkom T-55 pokušali da probiju zid koji okružuje univerzitetski kompleks, nadajući se da će tone metala i eksploziva uspjeti tamo gdje sati bombardovanja nisu dali ozbiljniji rezultat. Napad nije uspeo.

Broj mrtvih na obe strane meri se stotinama, dok je praktično nemoguće proceniti koliko je civila stradalo u 50 dana dugoj opsadi, ali su zvaničnici Crvenog krsta, koji su uspeli da stignu do bolnice, stanje u toj ustanovi opisali kao katastrofalno.

POVEZANE VESTI

Nedelja 09.10.2011. 23:45
"23.33 - Гадафијеви борци прешли у контранапад у тренутку када се очекивало да ће устаници прогласити потпуну победу. Десетине мртвих у јуришу "зелених" снага на болницу, конференцијски центар и универзитет. Побуњеници побегли у расулу. " Ne daj se libijska vojsko! Vi ste savjest slobodnog "Treceg svijeta"!
Ponedeljak 10.10.2011. 01:44
Izvor informacija je sajt RTS-a. "00.33 - Ситуација у Сирту конфузна после контранапада Гадафијевих снага, које тврде да су повратиле све положаје које су устаници заусели током дана. 17 устаника погинуло, 227 рањено у послеподневним борбама. 01.05 - Побуњеници траже хитне нападе авиона НАТО на положаје Гадафијевих снага, које, ако је судећи према картама које су послали устаници, контролишу поприличан део града."
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online