Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 02.10.2011.
15:58
Vestionline A

Crveni krst: Situacija u Sirtu užasna

Zvaničnici Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (MKCK) upozorili su da stanovnici Sirta, gde i dalje traju žestoki sukobi pristalica svrgnutog libijskog lidera Moamera Gadafija i pobunjenika, umiru zbog nedostatka osnovne medicinske nege.

Hičem Hadraui, predstavnik MKCK, izjavio je agenciji AFP da je situacija u Sirtu užasna. On je to rekao juče pošto je, zajedno sa timom MKCK, posetio Sirt, gde je video da su bolnice uništene u sukobima.

Svugde ranjenih, a nema ko i kako da im pomogne

Tim MKCK doneo je u Sirt 300 kompleta za prvu pomoć i oko 150 vreća za tela poginulih. U Sirtu sukobi ne jenjavaju. Dvoje dece i njihovi roditelji poginuli su ranije juče u sukobima u Sirtu dok su sa stotinama drugih stanovnika pokušavali da napuste rodno mesto Moamera Gadafija.

Tela ubijene porodice dopremljena su u improvizovanu bolnicu izvan Sirta, ali za sada nije jasno ko ih je ubio. Snage libijskog Nacionalnog prelaznog saveta pozvale su na dvodnevno primirje da bi se civilima omogućilo da napuste Sirt. Iako je primirje objavljeno u petak, sukobi ne jenjavaju, a borci Nacionalnog prelaznog saveta su izjavili Rojtersu da su iz aviona NATO bacani leci kojima se civili pozivaju da pobegnu iz zone sukoba.

Međunarodni komitet Crvenog krsta dopremio je ranije juče medicinsku pomoć u Sirt. Stotine civila automobilima, kamionima i autobusima napušta Sirt, dok snage privremene vlade bombarduju taj priobalni grad u nastojanju da isteraju Gadafijeve snage.

Obe strane su i juče izvodile raketne i minobacačke napade, borbe su nastavljene na frontovima zapadno i istočno od Sirta, kao i u samom gradu, preneo je Rojters.

U zapadni kontrolni punkt, gde se nalaze pobunjenici, stigao je kamion sa medicinskim potrepštinama i dva automobila sa radnicima Crvenog krsta.

Mnogi stanovnici koji su napustili Sirt kažu da se uslovi u gradu pogoršavaju, da je nestašica hrane i da nema vode ni struje. Komandant Mustafa al-Rubai izjavio je da su pobunjenici zauzeli pozicije na oko pet kilometara od centra grada i da su preuzeli kontrolu u prvoj stambenoj četvrti i hotelu gde su bili stacionirani Gadafijevi snajperisti, preneo je AP.

POVEZANE VESTI

Nedelja 02.10.2011. 19:37
Vrši NATO medijske pripreme da otvoreno navale kopnenim snagama da "zaštite Crveni Krst" i završe sa Gadafijevim otporom. Eno u Siriji već formiran Tranzicioni Savet po istoj šemi kao u Libiji. Pucaju na vojsku pa Asad poslao ni manje ni više nego 250 tenkova da saseče stvar u korenu. Mora se stalno ratovati jer ako još i vojna industrija stane, gotovo je sa ekonomijom u NATO zemljama.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online