Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 01.10.2011.
12:52
B. Božin, J. Arsenović - Vesti A

Ratnici džihada stižu iz Bosne

Nemački mediji su ovih dana objavili prilično uznemiravajuću vest o tome da ekstremna islamistička organizacija pod nazivom Poziv u raj, vrbuje zainteresovanu omladinu na trodnevnu obuku u Renu, u pokrajini Hesen. Mesto dešavanja je jedan zabačeni omladinski hotel, a najavljeni predavači su poznata imena selefističke scene u Evropi: Mohamed As-Sinkiti, Abu Anas, Neil Bin Radhan i Abu Džibril.

I decu uvlače u terorizam: Selefije izvode akcije širom sveta
 


Ova informacija je alarmirala nemačke bezbednosne službe, pišu "Štutgartske novine", opširno izveštavajući o islamističkom seminaru. Područje Mitelgebirge, inače pod zaštitom Uneska, koje privlači planinare i bicikliste iz cele Evrope zbog svoje bogate biosfere, od oktobra je, po svemu sudeći, trebalo da postane raj za islamiste iz Nemačke i Bosne.
 

"ARANŽMAN" 60 EVRA 

Studirao u Saudijskoj Arabiji: Muhamed Čiftči 

U mnogim bosanskim gradovima, pišu nemačke novine, protekle nedelje su bradati muškarci ispred džamija delili letke mladima. Na njima se nalazi poziv za islamski seminar koji se od 14. do 16. oktobra organizuje u omladinskom odmaralištu Oberbernhards.


Bosanska organizacija Poziv u raj za 60 evra nudi Bosancima lepotu prirodnog rezervata kod Fulde. Ne bez razloga je izabrana upravo ova lokacija. Vodeće ličnosti selefističke scene u obe zemlje nastoje da mlade muslimane privole za svoju izrazito konzervativnu interpretaciju islama. Njihov cilj je potpuna transformacija države, društva i pojedinaca prema izvornim normama islama i zagovaranje tzv. "prvih muslimana".


U omladinskom centru, kažu, nisu ništa znali o ovakvim namerama ekstremista i trenutno proveravaju mogućnost raskidanja ugovora o saradnji sa ovom organizacijom. Ustavni sud i kriminalističke službe u Hesenu i dalje budno prate aktivnosti ovih ultraislamističkih organizacija.


Od bosanskog rata naovamo, pišu "Štutgartske novine", izvesni Čiftči, koji se pojavljuje pod pseudonimom šeih Abu Anas, ima naročito dobre veze sa Balkanom i tesno je povezan sa bosanskom organizacijom Poziv u raj, koja važi za ispostavu istoimene organizacije u Nemačkoj. Ministar unutrašnjih poslova Hans-Peter Fridrih je svojevremeno najavljivao da će delovanje selefija u Nemačkoj biti zabranjeno. Takva sudbina još uvek ne preti islamistima na Balkanu.
 

SUDSKI POSTUPCI

Plakat koji je alarmirao nemačke službe

Ekspert za islam Esad Hećimović iz Sarajeva smatra da Poziv u raj pokušava da izgradi u Bosni bazične strukture za podršku selefijama širom Evrope, na taj način što će ponuditi različite programe za porodice islamističkih aktivista i ratnih veterana. Trenutno se vode sudski postupci protiv dva pripadnika ove grupe, koji su optuženi da su u martu 2011. godine pretili dvema katoličkim časnim sestrama u Maglaju.

Ova dvojica su na silu naterali žene da uzmu njihove propagandne prospekte sa pozivom za prisustvovanje seminaru "Bolje nam priđi, pre nego što odeš u pakao."
U Maglaju se za vreme rata dogodilo više ubistava u kojima su žrtve većinskih muslimana bili hrvatski katolici. Čiftči je potvrdio da je nadgledao održavanje ovog seminara, ali umanjuje značaj incidenta, tvrdeći da se radilo o nesporazumu, jer su "dva previše revnosna brata želela da pozovu i časne sestre na skup".

Regrutuju na Balkanu

Jedan od predavača, koga Čiftči nudi na predviđenom seminaru u Oberhnardu, Safet Kuduzović, među vodećim je sveštenicima koji na Balkanu propagiraju šerijatski zakon. Na primer, Kuduzović traži uvođenje kazni kamenovanjem za prestupe kao što je "delo protiv božjeg prava".
Uz to, on je već regrutovao više mladića sa Balkana za učešće u svetom ratu, džihadu, koji se trenutno vodi u Avganistanu i Pakistanu. Kuduzović, baš kao i drugi govornik Hajrudin Ahmetović, ima tesne kontakte sa islamistom koji živi u Beču.

 

 

Veza sa bombašem iz Bugojna

Balkan je, u šta je uvereno i bosansko državno tužilaštvo, glavni organizator bombaškog napada na policijsku stanicu u Bugojnu, koji se desio juna 2010. godine. Neposredni izvršilac napada Haris Čaušević priznao je delo pred sudom. Njegov brat Enes je sveštenik u džamiji Mesdžid Sahabe u ulici Regerštrase u Štutgartu. Imam je već više puta pozivao na svoje propovedi bivše mudžahedine iz Bosne. U ovoj džamiji redovno propovedi drži i Čiftči. Poslednji njegov nastup je bio 30. septembra u Zindelfingenu.


Dva imena

Ne postoji razlika između vehabija i selefista, to su dva naziva pripadnika istog pokreta. Vehabije su dobile ime po svom osnivaču Muhamedu bin Abdulu Vehabu, i tako ih zove zapadni svet. Taj naziv je za neke pristalice pokreta, međutim, pogrdan, i zato oni svoj pokret nazivaju selefistički, što na arapskom znači prethodnica, odnosno avangarda.

Zapad ne vidi Al Kaidu sa Balkana

Prema rečima Dževada Galijaševića, dobrog poznavaoca delovanja ekstremističkih muslimanskih pokreta, zapadne zemlje ne žele da budu svesne opasnosti od ekstremnih muslimanskih organizacija.
 

Dževad Galijašević

- Nemci i druge zapadne zemlje, ovu organizaciju koja postoji na Balkanu hteli da svrstaju u terorističku, jer ne ugrožava njihove ciljeve i interese. Tamo gde su im se interesi poklopili, oni ih tolerišu. Ali bi Nemačka i druge zemlje i te kako trebalo da budu svesne da je balkanska Al Kaida sposobna da izvede određene terorističke akcije po Evropi - upozorava Galijašević.


Prema njegovim rečima, ekstremna organizacija Poziv u raj odavno deluje u BiH. Njeni agresivni sledbenici vrbuju siromašne i ljude bez ikakvog obrazovanja i socijalnog statusa da pređu u islam.


- Sve stručne analize su ukazale na to da u finansijskom smislu iza ove organizacije stoje Arapin Jasin al Kadi i Tunišanin Šafik Ajad, obojica sa državljanstvom BiH. Obojica se nalaze na listi svetskih terorista koju redovno ažurira Stejt department. Ta dvojica su inače i najveći vlasnici Vakufske banke u BiH, čiji je suvlasnik i Islamska zajednica, a sa njom su i najveći akcionari Bankarda u BiH - kaže Galijašević i ističe da je ova grupa je najekstremniji deo selefističkog pokreta i zadužena je za agresivno prevođenje u islam.


- Na čelu tog pokreta je Egipćanin Imad al Misri koji je u februaru nakon 10 godina zatvora došao u BiH kojom krstari uzduž i popreko - dodaje Galijašević.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online