Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 24.09.2011.
20:30
N. Jokić - Vesti A

Helena Karađorđević "previše priča"?

Francuski predsednik Sarkozi i njegovi ljudi su u panici posle svedočenja Helene Karađorđević o tome kako je njen muž Tjeri Gober, jedan od najbližih predsednikovih saradnika, zajedno sa trgovcem oružja Zijadom Takedinom iz Švajcarske, donosio torbe pune gotovine i predavao ih Nikoli Baziru, direktoru predsedničke kampanje Eduara Baladira. Posle ovog svedočenja pred istražnim sudijom i Gober i Bazir - našli su se pod istragom prenoćivši u istražnom zatvoru.

Jučerašnji dan doneo je novu epizodu koja dodatno steže obruč oko Sarkozijevog klana: List "Mond" piše da je Bris Ortfe, bivši ministar unutrašnjih poslova, koji je imao ulogu u vreme Baladirove kampanje, telefonirao Tjeri Goberu pre nekoliko dana kada je bio u istražnom zatvoru rekavši mu da njegova žena Helena "previše priča".

List dalje prenosi da je na to Tjeri Gober odgovorio pitanjem: "Reci mi kakve su tvoje informacije o tome jer ona me uverava da ne govori ništa?"

Ispovest o prljavom novcu: Helena Karađorđević i Tjeri Gober

- Ne mogu sada da ti o tome pričam preko telefona, ali znaju veoma mnogo, kazao mu je bivši ministar unutrašnjih poslova i upitao ga da li se čuo sa Bazirom koji je "izgleda uključen u celu tu priču."


"Mond" prenosi i deo iz telefonskog razgovora ćerke Tjeri Gobera i Helene Karađorđević koja svom dečku kaže: "Ako Sarkozi ne dobije izbore 2012. godine, svi su u g... ".


U javnosti se juče ovim povodom govorilo kao o skandalu, tim pre što je do razgovora Ortfe - Gober došlo u vreme kada svedočenje Helene od Jugoslavije, kako je oslovljavaju mediji, još nije ušlo u dosije javnog tužioca već se nalazilo samo u zapisniku saslušanja.


Prema navodima medija, Helena Karađorđević, unuka kneza Pavla i italijanskog kralja Urbana, svedočila je o aktivnostima svog muža Tjeri Gobera sa kojim je "rastavljena, ali ne i razvedena", dobra je poznanica i družila se sa Nikol Nikolson, bivšom suprugom libanskog trgovca oružjem Zijada Takedina.

I Nikolsonova je svedočila pred istražnim sudijom Van Rim Bekom, iznoseći brojne detalje o njegovim mutnim poslovima i vezama. Bivša gospođa Takedin je u avgustu dobila brakorazvodni proces i - 104 miliona dolara.


U njenoj odluci da svedoči mnogi vide i osvetu povređene supruge jer je Takedin navodno pokušao da je ostavi sa dvoje dece i posle više decenija braka, sa samo hiljadu evra alimentacije.

Posle svedočenja ove dve bivše supruge, istraga u takozvanoj aferi "Karači" dobija na ubrzanju i ulazi u fazu koja bi mogla da bude fatalna za Sarkozija i njegove ambicije da dobije i drugi predsednički mandat iduće godine.

Sarkozi ćuti

 

Kabinet predsednika Sarkozija objavio je saopštenje u kome se navodi da u "dosijeu nema nikakvih navoda o tome da je predsednik bio umešan u način finansiranja Baladirove kampanje". O Sarkozijevim prijateljima Goberu i Baziru - ni reči. Javnost se pita kako je moguće da predsednik raspolaže podacima o sadržaju istrage koja je po zakonu tajna i nedostupna izvršnoj vlasti.

POVEZANE VESTI

Subota 24.09.2011. 21:04
Dominik Štros Kan uzvraća udarac, birači su mnogo više osetljivi na prljavu lovu nego na prcanje neke sumnjive sobarice.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online