Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 23.09.2011.
13:02
N. Jokić - Vesti A

Srpska princeza ruši Sarkozija

Obruč se steže oko francuskog predsednika Sarkozija - njegov venčani kum Nikola Bazije zatvoren je, a protiv njegovog bliskog saradnika Tjerija Gobera otvorena je istraga pošto je Goberova supruga princeza Helena Karađorđević istražnom sudiji iznela svoje eksplozivno svedočenje o kriminalnim vezama predsednika i njegovih ljudi sa prodavcima oružja.

Nikola Sarkozi (levo) venčao je Helenu i Tjerija 1988. godine
 


Princeza Helena od Jugoslavije, kako je mediji zvanično oslovljavaju, svedočila je da je u periodu od 1994. do 1996. godine videla kako njen muž Tjeri Gober, sa kojim više ne živi, zajedno sa libanskim trgovcem oružja Zijadom Takedinom, iz Švajcarske devedesetih godina prenosi torbe pune novca. Ona je takođe navela da su torbe s kešom predavane u Francuskoj Nikoli Bazijeu, tadašnjem direktoru predsedničke kampanje Eduara Baladira, čiji je glavni saradnik bio ondašnji ministar finansija Nikola Sarkozi.

Ko je Helena Karađorđević?

Helena Karađorđević po ocu Aleksandru unuka je kneza Pavla Karađoređevića, regenta na prestolu kraljevine Jugoslavije od 1937. do 1941. godine. Po majci princezi Piji od Savoje, ona je unuka italijanskog kralja Umberta. Udala se 1988. godine za Tjerija Gobera, s kojim ima troje dece - Milenu, Nastasju i Leopolda. Kako su saopštili njeni advokati, ona nije razvedena od Gobera, ali "žive razdvojeno". Advokati su preneli da Helena svojim svedočenjem nije htela nikoga da povredi.

Da istražni sudija Reno van Rimbek sklopi slagalicu takozvane "afere Karači", koju sada nazivaju i "osveta bivših žena", doprinelo je i svedočenje Nikole Džonson, bivše supruge Zijada Takedina, koja tvrdi da im je Nikola Bazije više puta dolazio u kućne posete.


Sudija Van Rimbek je još prošle godine dobio dokumentaciju od policije države Luksemburg, koja potvrđuje da je Nikola Sarkozi 1994. godine otvorio račun u luksemburškoj banci na ime preduzeća Hajne (kasnije Euroliks), u cilju finansiranja predsedničke kampanje Eduara Baladira. Na taj račun, Libanac Zijad Takedin uplaćivao je deo od provizija koje mu je francuska država davala za posredništvo u prodaji oružja.

Kada je u maju 1995. godine Baladir izgubio, a Širak pobedio na predsedničkim izborima, po odluci novoizabranog predsednika, francuska država ukinula je sistem plaćanja provizija Takedinu. Libanac je bio ljut i, kako izgleda, uzalud potraživao sume za koje je smatrao da mu pripadaju. Sedam godina kasnije usledio je atentat u Karačiju i pogibija 14 francuskih inženjera i tehničara, koji su radili na izgradnji podmornice za Pakistan. Porodice žrtava tvrde da iza atentata ne stoji Al Kaida kako im je rečeno, već osveta Zijada Takedina i njegovih ljudi.


Koliko je Sarkozi blizak sa Goberom i Bezijeom ilustruju fotografije koje mediji od srede po podne objavljuju - venčanje princeze Helene Karađorđević i Tjerija Gobera 1988. pred Nikolom Sarkozijem, tadašnjim predsednikom opštine Neji. Zatim, predsednikovo venčanje sa manekenkom Karlom Bruni u prisustvu kuma, koji je niko drugi do prekjuče zatvoreni Nikola Bazije. Uz sve ovo, i fotografija predsednika Sarkozijeve partije desnog centra Fransoa Kopea, i to u kupaćim gaćicama na letovanju. Pogodite s kim? Pa, sa Zijadom Takedinom, naravno.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online