Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Sreda 21.09.2011.
11:16 >> 13:06h
Beta A

Japan: Stigao i razorni tajfun

Tajfun Roke stigao je danas do obala Japana i zahvatio oblast prefekture Šizuka, objavila je japanska meteorološka agencija. U oluji koja je prethodila tajfunu poginule su četiri osobe, a dvoje se vode kao nestali.

Očekuje se da će se tajfun kretati ka ostrvu Honšu i ka severu zemlje, praćen obilnim kišama i udarima vetra jačine veće i od 200 kilometara na sat. U snažnoj oluji, koja je prethodila dolasku tajfuna, poginule su četiri osobe u centralnom delu zemlje, dok se za još dvoje ljudi traga.

Tajfun bi krajem dana trebalo, prema očekivanjima meteorologa, da zahvati gusto naseljene oblasti Japana, uključujući oblast Nagoje, Šizuke, kao i Tokija.

Na svom putu, oluja je izazvala poplave u prefekturi Aiči, industrijskom centru Japana, gde su vlasti pozvale više od milion građana da se evakuišu i napuste svoje domove.

Japanski proizvođač automobila Tojota morao je zbog oluje da obustavi proizvodnju u 11 od 15 svojih fabrika u toj zemlji, uglavnom u oblasti Nagoje. Više puteva je zatvoreno, oko 200 letova je otkazano do sada, a državni mediji najavljuju da će tokom dana njihov broj porasti.

Roke bi trebalo da zahvati i oblast Tohoku na severoistoku zemlje, već razorenu 11. marta u snažnom zemljotresu i cunamiju.

Fukušima ponovo ugrožena

Fukušimi ne treba još jedna havarija

Japanska kompanija Tepko, koja upravlja nuklearnom centralom Fukušima privremeno je suspendovala redove na nuklearnoj centrali zbog nailaska snažnog tajfuna.

"Sva sredstva smo upotrebili kako bi smo se pripremili za nailazak tajfuna", objasnio je portparol kompanije Masaši Kato.

On je dodao da su radnici pričvrstili opremu koja bi mogla da padne usled jakih udara vetra, kao i dizalice.

"Preduzeli smo sve u oblastima gde postoje rizici da se voda akumulira", izjavio je portparol i dodao da je odluka o suspenziji rada donesena na osnovu procene situacije.

Patrole koje obezbeđuju centralu, koja se nalazi oko 220 kilometara severoistočno od Tokija, takođe će biti pojačane kako bi se otkrile bilo kakve nepravilnosti.

POVEZANE VESTI

Sreda 21.09.2011. 11:50
Samo da se ne aktivira do kraja vulkan u Indoneziji, to će ih demoralisati skroz! Siroti Japanci...Ne bi me čudilo da počnu da prave novu planetu negde u svemiru...
Sreda 21.09.2011. 21:42
Rusi i Kinezi tvrde da Amerikanci imaju oruzje pomocu koga mogu da uzrokuju prirodne nepogode. Sve ovo sto se dogadja sa Japanom je ustvari produkt dijelovanja tog oruzja, a razlog je taj sto Japanci ne daju da Amerikanci kontrolisu njihove devizne rezerve! Tvrde da je epicentar zemljotresa kada ga prouzrokuje to oruzje na dubini od 10 km. Zemljotres od kojeg je bio cunami u Indoneziji je bio na 10 km. Tako isto i u Fukusimi, Kraljevo.Susa je vladala u SAD ove godinei pretila da ostavi sve poljuprivrednike bez uroda . Kisa je pocela da pada tek onda kada su ti isti poljuprivrednici izglasali da povecaju limit zaduzenosti SAD i odloze bankrot!
Sreda 21.09.2011. 11:59
Sta ove Japance nece jos prodrmat i prduvat ove godine. Kad sam cuo da je japan jedna od vecih mesta bogohulja, svemu i svacemu se klanjaju i mole, mozda im se i sa razlogom ovo desava.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online