Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 18.09.2011.
02:10
Beta A

Gadafijevi borci odolevaju

Pobunjeničke snage naišle su na žestok otpor Gadafijevih boraca u Sirtu, gde se vode bitke za svaku ulicu, a njihove vođe pokušavaju da otvore novi front protiv snaga lojalnih libijskom vođi koje i dalje brane najsimboličnije uporište svrgnutog režima.

Pubunjeničke snage, uz podršku teške artiljerije i raketa pokušale su da napreduju kroz stambene četvrti Gadafijevog rodnog grada, ali ih je dočekala kiša metaka i minobacačkih granata. Poljska bolnica postavljena na benzinskoj pumpi izvan grada ispunjena je ranjenim pobunjenicima.

U ranijim bitkama, Gadafijevi borci pucali su sa minareta džamija i visokih zgrada. Na ulicama, dve strane ratovale su mitraljezima visokog kalibra, raketama i raketnim bacačima.

Ne nazire se kraj libijskom ratu

"Ne postoji potpuna kontrola nad Sirtom", kazao je Hasan Durai, predstavnik Sirta u novoj privremenoj vladi. On je rekao da su pripadnici pobunjeničkih snaga preneli da su neposredno pred početak ofanzive videli jednog od Gadafijevih sinova Muatasima, ali da on kasnije nije primećen.

Nije poznato gde se nalaze Gadafi i njegovi sinovi. Ostali članovi porodice smestili su se u Alžiru i Nigeru.

Dok su bitke besnele, lideri pobunjenika tvrdili su da su blizu postizanja sporazuma o predaji sa vođama regiona Harava, 80 kilometara istočno od Sirta. Kada bi taj sporazum bio postignut, pobunjenicima bi se otvorio novi put za napad na Sirt.

Ipak, Gadafijev portparol Musa Ibrahim kazao je da nema opasnosti da će pristalice Gadafija izgubiti taj grad. "Sposobni smo za višemesečni otpor", kazao je Ibrahim u telefonskoj izjavi sirijskoj televiziji Al-Raj.

Uslovi u Sirtu, u međuvremenu, sve su gori za one koji su se našli u unakrsnoj vatri. Nuri Abu Bakr, 42-godišnji učitelj koji je pobegao iz Sirta, rekao je da u tom gradu nema struje ni lekova, kao i da su zalihe hrane skoro iscrpljene.

U Bani Validu, 140 kilometara jugoistočno od Tripolija, pobunjenici su bili prinuđeni na povlačenje kada ih je dočekala žestoka snajperska vatra i granate Gadafijevih pristalica koje drže ključne položaje iznad doline koja vodi u grad. Trenutno nema nagoveštaja da pobunjenici planiraju kontra napad.

Više od tri sedmice nakon što su pobunjenici ušli i Tripoli i zbacili Gadafija, snage verne Gadafiju još imaju pod kontrolom deo teritorije duž centralne obale i južni deo pustinje.

Ne znaju gde je Gadafi

 

Vojni portparol libijskog Nacionalnog prelaznog saveta Ahmed Omar Bani izjavio je da nove vlasti u Libiji ne znaju gde se nalazi Gadafi.

 

"Do sada nismo dobili nijednu pouzdanu informaciju o tome gde se nalazi Moamer Gadafi", rekao je Bani novinarima.

 

On je rekao da veruje da bi svako ko zna gde se nalazi Gadafi prijavio bivšeg libijskog lidera za nagradu od dva miliona dolara, koju su nove vlasti obećale svakom ko pruži takvu vrstu informacije.

 

Gadafi je u bekstvu od 21. avgusta, kada su njegovi protivnici zauzeli Tripoli. Mnogi veruju da se bivši libijski lider nalazi ili u Sirtu ili Bani Validu.

POVEZANE VESTI

Nedelja 18.09.2011. 10:29
Ma nesto slabo ide prelaznom savetu njih pet miliona a Gadafijevih 3000.nesto ne stima .Neko laze .Ko?
Nedelja 18.09.2011. 18:34
Ebem ti ovaj Nato Sakt, tim ljudima nevolja tek dolazi.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online