Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Subota 17.09.2011.
01:50
Beta A

Žestok otpor Gadafijevih pristalica

Vojnici i dalje odani svrgnutom libijskom vođi Moameru el Gadafiju osujetili su pokušaje libijskih pobunjenika da osvoje Sirt i Bani Valid.

Snage pobunjenika primorane su da se povuku u planine, a Sirt - Gadafijev rodni grad koji se nalazi na Sredozemnom moru, pretvoren je u urbano bojište sa snajperima postavljenim na džamije i teškim oružjem na ulicama.

Snažna odbrana u Gadafijevim uporištima Sirtu i Bani Validu ukazuje na borbenu snagu i odlučnost njegovih pristalica, što će pobunjeničkim vlastima otežati stavljanje pod kontrolu cele teritorije Libije.

Kome danas odgovara besprekidni rat?

Snage Nacionalnog prelaznog saveta prvo su napale na Bani Valid, ali su se povukle posle žestokih borbi u kojima su pokušali da eliminišu snajperiste i artiljeriju na ključnim strateškim položajima.

Dve strane su neumorno razmenjivale raketnu i minobacačku vatru preko 500 metara široke doline koja deli grad na severni i južni deo. Lekar iz poljske bolnice je rekao da je najmanje šest pobunjenika poginulo, a da je 500 ranjeno.

U Sirtu su Gadafijeve pristalice gađale snage novih vlasti s minareta i viših zgrada, dok je na ulicama razmenjivana vatra velikokalibarskog oružja i raketa. Avioni NATO su nadletali tu oblast ali se ne zna da li je bilo i novih vazdušnih napada u podršči antigadafijevim snagama. Alijansa je saopštila da je napala više raketnih lansera, oklopnih vozila i skladišta u Sirtu.

Gadafijev portparol Musa Ibrahim rekao je da je pobunjenicima zadat težak udarac i poručio da pristalice bivšeg vođe mogu da da pružaju otpor više meseci.

Niger traži garancije za Gadafijeve ljude

Članovi Gadafijevog režima koji su izbegli u Niger neće biti vraćeni u Libiju bez garancija za njihovu bezbednost, rekao je portparol nigerske vlade.

"Odbijamo da vratimo ljude koji su pobegli pred ratom i poslati ih u zemlju gde mogu biti ubijeni ili gde im može biti nepravedno suđeno", rekao je portparol Maru Adamu.

Veruje se da su 32 Libijca povezana s Gadafijevim režimom u prethodne dve nedelje stigla u Niger, gde su pod nadzorom. Među njima je jedan od Gadafijevih sinova al-Sadi, kao i bivši šef bezbednosne službe i tri Gadafijeva generala.

Niger je stavio do znanja da će izručiti svakoga koga traži Međunarodni krivični sud.

POVEZANE VESTI

Subota 17.09.2011. 02:12
Snage pobunjenika primorane su da se povuku u planine --------------------------- Чуј у планине??? Трубе како су надмоћни, како ће све да заврше кол`ко с`недеље, постављају услове око предаје, нато за њих прангија...а сада одједном принуђени на бег у планине... Е која гомила гована...арапско пролеће...демократија,,,заштита цивила...
Subota 17.09.2011. 10:41
Sirt je mesto u čijoj okolini je rođen Gadafi, grad je bio predviđen da bude glavni grad Afričke Unije. U pripremi je bilo kovanje Afričkog zlatnika koji bi dolar pretvorio u bezvrednu hartiju. Gadafijevo pleme je veoma malo i ovaj žestoki otpor je znak da su se i druga plemena pridružila borbi protiv kolonizatora, a da su pobunjenici pljačkaška banda koja je već očistila Nacionalni muzej u Tripoliju. Odbranom komanduje lično Gadafijev sin Mutasim. Na kraju pobunjenici treba da prođu pustinju 600 km južno do baze Sabha gde ih čeka lično Gadafi koji je tamo kao kapetan i počeo revoluciju i posle formirao najmoćniju vojnu bazu u Africi. Tek će biti krvavih gaća.
Subota 17.09.2011. 10:59
Africka unija je podrzala Gadafija i stvari se polako preokrecu, mnogo toga svetski mediji kriju. Gadafi pobedjuje!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online