Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 16.09.2011.
12:04
Đ. Barović - Vesti A

Petorica "snajperista" nisu ni vojsku služili

Hapšenje petorice srpskih građevinaraca optuženih da su pripadali Gadafijevim "odredima smrti", odnosno snajperistima, a zatim i još nepotvrđena egzekucija 12 plaćenika s državljanstvom Srbije, otvorili su pitanje koliko je još naših državljana u ovoj ratom zahvaćenoj zemlji.

Uhapšeni za svaki slučaj: Petorica Srba građevinskih radnika


Prema podacima Ministarstva spoljnih poslova Srbije, u Libiji se nalazi oko 120 državljana Srbije, ali procene ovog ministarstva su da je ta brojka znatno veća.

- Pre martovske evakuacije mislili smo da je broj naših državljana mnogo manji, ali smo se prevarili jer očigledno mnogi nemaju naviku da se javljaju svojim ambasadama. I preko vaših novina upućujemo apel našim građanima u Libiji da u svako doba dana mogu kontaktirati ambasadu Srbije za pomoć - kažu u Ministarstvu inostranih poslova.

Evakuacija


Vlasti u Srbiji su marta ove godine završile veliku evakuaciju svojih državljana iz Libije.


U četiri avionska leta Jata, ali i stranih aviokompanija, kao i sa nekoliko brodova, ovu afričku zemlju je napustilo oko hiljadu građana Srbije.


Potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić tada je izjavio da je u ovoj zemlji ostalo još oko 250 srpskih državljana.

Istovremeno, čelnici MIP-a tvrde da čine sve kako bi proverili navode da je u Misrati streljano 12 srpskih plaćenika.


- Predstavnici naše ambasade čine sve da provere ovu informaciju, ali tamo i dalje traju sukobi, tako da sve ide jako teško - kažu u ministarstvu.


S druge strane, o srpskim državljanima se, preko svojih kanala, informiše i Vojno-bezbednosna agencija.


Prema rečima načelnika VBA, generala Svetka Kovača, u Libiji se ne nalazi ni jedan profesionalni pripadnik Vojske Srbije, a nesumnjivo je utvrđeno da petorica zarobljenih Srba koji su u zatvoru u Zintanu, nisu nikakvi snajperisti.


- I dalje utvrđujemo navode o streljanju srpskih plaćenika, ali smo utvrdili da se u Libiji ne nalazi ni jedan profesionalni pripadnik Vojske Srbije.

Takođe, naša istraga je nedvosmileno utvrdila da petorica uhapšenih Srba nemaju nikakve veze sa onim za šta su optuženi. U proverema smo čak došli do podatka da ni jedan od njih nikada nije bio pripadnik naših oružanih snaga - kaže general Kovač.   

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online