Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 12.09.2011.
03:19
Vestionline A

Odata pošta žrtvama 11. septembra

Amerikanci su obeležili 10. godišnjicu napada Al Kaide, u kojima je poginulo skoro 3.000 ljudi, a centralna svečanost bila je u Njujorku, gde je otvoren novi memorijalni trg.

Predsednik Barak Obama je obišao ceremonije na sva tri mesta tragedije 11. septembra 2001. godine, dana kada su pripadnici Al Kaide oteli četiri putnička aviona da bi njima izveli samoubilačke napade na simbole američke moći.

U Njujorku, na mestu gde su se nalazile kule bliznakinje, koje je postalo poznato kao nulta tačka, otvoren je novi memorijalni prostor. Tu se sada nalaze dva memorijalna bazena, svaki površine oko 40 ari, sa najvećim veštačkim vodopadima u SAD.

Na bronzanim panelima oko ivica oba bazena biće 2.977 imena svih žrtava 11. septembra, i šest žrtava poginulih na istom mestu u terorističkom napadu osam godina ranije.

Na početku ceremonije, doneta je i velika američka zastava koja je nađena ispod ruševima, članovi porodice žrtava terorističkog napada su, kao i ranijih godina, pročitali imena poginulih.

Skup je otvorio gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg, koji je poručio da se ne može zaboraviti šta se na tom mestu desilo, ali da se treba okrenuti generaciji dece onih koji su tada izgubili živote.

"Bog je naše utočište i snaga. On stanuje u njegovom gradu, čini čudesna dela i kaže: budi tu i znaj da sam ja Bog", pročitao je predsednik Obama. On je prisustvovao ceremoniji zajedno sa Džordžom Bušom, koji je u vreme napada bio predsednik SAD.

Obama je zatim, sa suprugom Mišel, kod Šenksvila, u Pensilvaniji, položio venac na spomenik putnicima i članovima posade aviona koji su pre 10 godina oteli pripadnici Al Kaide, sa namerom da se obruše na američku prestonicu.

U kratkoj ceremoniji, bez ikakvog govora, Obama je odao počast poginulima 11. septembra 2001. godine, ispred belog mermernog zida na kome je ispisano njihovih 40 imena.

Obama je, takođe, položio venac ispred Pentagona, gde se, ispred spomenik podignutog 2008. godine, okupilo više od hiljadu ljudi, najviše članova porodica žrtava. Tada je u sedištu ministarstva odbrane poginulo 125 ljudi, kao i 59 putnika i članova posade otetog aviona.

Godišnjicu 11. septembra Amerika je prvi put obeležila sa saznanjem da Osame bin Ladena, koji je osmislio taj zločin, više nije živ.

Istovremeno, 10. godišnjica obeležava se u vreme kada su u SAD pojačane bezbednosne mere, zbog, kako je objavljeno, pouzdanih i konkretnih, mada nepotvrđenih informacija, da Al Kaida za taj dan priprema napad.

Predsednik Obama je u Njujorku govorio iza neprobojnog stakla. Posle 11. septembra 2001. godine, Amerika je ušla u dva velika rata, u Avganistanu i Iraku, iz kojih se tek sada postepeno izvlači.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 12.09.2011. 09:53
Utvrdili su odmah identitet pilota ona dva aviona koji su izgoreli da im ni plomba od zuba nije ostala. Odmah su znali i ko ih je obučavao a nisu utvrdili identitet i ko je obučavao pilota aviona koji je pao na livadu u Pensilvaniji. Putnici zajebali stvar pa napali pilota koji je u gužvi srušio avion na livadu. Sada bi bilo nezgodno da se raspreda ko je bio pilot. Došlo vreme da se piloti i "foke" više boje Vašingtona nego Teherana.
Ponedeljak 24.10.2011. 14:37
ja nisam. bas me briga za americke pizdarije.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online