Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Nedelja 11.09.2011.
19:49
Šumadija press A

Pilot koji je, nehotice, obučio teroriste

Deceniju nakon terorističkih napada na Sjedinjene Države, Amerikanci su još užasnuti zbog događaja 11. septembra, između ostalog i zato što su se trojica od četvorice napadača obučavali u američkim školama letenja. Jedna od njih više ne radi, dok je vlasnik ostao bez novca.

Mohamed Ata i Marvan al-Šehi upravljali su avionima koji su 11. septembra 2001. udarili u Svetski trgovinski centar. Čovek koji je vodio školu letenju, u kojoj su se napadači obučavali pola godine je Rudi Dekers, Holanđanin koji živi u mestu Venis na Floridi od 1993. godine.

U vazdužnom prostoru duž Atlantskog okeana iznad jugozapadne Floride, obučavala su se trojica od četvorice pilota. Smatra se da su izabrali ovo područje zbog ravnog terena i obale koja može da se koristi za navigaciju.

Izgubio maltene sve: Rudi Dekers

“Uvek smo išli 16 kilometara izvan ovog područja, koje je veoma mirno. Zbog toga su ovde zagušivali motore, vežbali oštre okrete i sve ostale veštine”, priča Dekers.

Dekers je dvojicu terorista viđao svakodnevno. Još uvek poseduje njihove prijave, rezultate na testovima i papire za studentske vize. I Atin potpis na pilotskoj dozvoli.

“Ata je uvek bio sam. Nije mnogo pričao. Nije voleo da priča sa nama. Ali al-Šehi jeste.”

Ličili su uglavnom na ostale strane studente osim što su, kaže Dekers, bili bezobzirni i nemarni. Nakon što ih je glavni instruktor upozorio da bi mogli da budu izbačeni iz škole, Atino i al-Šehijevo ponašanje se popravilo. Ali ono za šta ih je njegova kompanija obučila, uticalo je na Dekersov život, bogastvo i kompaniju.

U četiri sata ujutru, dan nakon terorističkih napada, agenti Federalnog istražnog biroa ušli su u Dekersovu kancelariju. Zaplenili su njegova dokumenta i kompjutere. Imigracioni agenti ispitivali su ga o ovim prijavama za studentske vize. Svedočio je pred Kongresom. Florida ga je optužila za prevaru, a zatim povukla tužbu. Njegova kompanija i brak su propali.

“To mi je donelo mnogo problema. Izgubio sam sve. Ukupna vrednost moje imovine bila je 12 miliona dolara, a godinu nakon 11. septembra,  je 46.000 dolara”, priča Dekers.

Dekers krivi teroriste, al-Kaidu i Osamu bin Ladena. Napisao je i knjigu o svom iskustvu. Da danas ima školu letenja "u njoj ne bi bili muslimanski učenici”, rekao je Dekers, dodavši da je nekada uspešan život, više ne postoji.

“Kada izgubite svoj san, kada izgubite novac. Morao sam da prodam kuću. Izgubio sam sve. Ali sam još živ”.

POVEZANE VESTI

Nedelja 11.09.2011. 20:30
Ја баш мислим да је обратно са стањм рачуна, да су му дали паре да ово исприча како би напад 9/11 био увјерљивији, тј. америчка верзија напада.
Nedelja 11.09.2011. 21:02
Oni odmah znaju identitet oba pilota koji su izgoreli u onom silnom kerozinu da ni koska nije ostala. Ali zato se ne zna identitet pilota trećeg aviona kada su putnici napali otmičare i tom prilikom avion pao na livadu.Pogotovo onoga koji je pao na Pentagon. Tako su slikali američku zastavu na mesecu kako leprša na vetru ? Nije čudo da su one "foke" iz Abotabada izginule na mah čim je počelo čačkanje jel bilo za Obamu i društvo direktnog prenosa ubistva onog starca ili nije. Bar da znaju da lažu pa da je okruglo da se kotrlja.
Nedelja 11.09.2011. 20:43
Srokali su sami sebe amerski kelti kada nemaju protiv koga trenutno da ratuju onda se iz dokolice rokaju izmedju sebe to su inace radila keltska plemena to im je u genima
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online