Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 10.09.2011.
15:13
Fonet A

"Julijanski kalendar nije 'sveta krava'"

"Julijanski crkveni kalendar je 'svetovni rimski', on nije sam po sebi 'sveti i nedodirljiv', niti je on 'sveta krava'", izjavio je ruski mitropolit volokolamski Ilarion Alfejev, "drugi čovek" Moskovske patrijaršije. U poseti mitropolitu Alfejevu stigla je delegacija Srpske pravoslavne crkve koju predvodi mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Mitrpolit Ilarion Alfejev

"Crkva ima pravo da ga zameni, ako smatra da je to potrebno, i ako bi to naišlo na saglasje vernika. U ovom trenutku u ruskoj crkvi takvih zahteva nema", rekao je mitropolit.


O zameni julijanskog kalendara gregorijanskim se u pravoslavlju razgovara već devedesetak godina, a četiri od 14 pravoslavnih crkava još uvek koristi "stari" kalendar - jerusalimska, ruska, srpska i gruzijska.


Alfejev je naglasio da su tokom "hoda istorije" astronomski podaci postajali sve tačniji, na Zapadu je uveden Gregorijanski kalendar, a sada brojne pravoslavne crkve koriste "novojulijanski", koji je sa grigorijanskim identičan sledećih nekoliko vekova, a posle toga nastaju neke razlike.


"Nije idealno da sada pravoslavci praznike ne slave istog datuma, što bi bilo poželjno. Dva različita kalendar mogu se primenjivati u jednoj crkvi", istakao je mitropolit.

Ruska crkva, kao starokalendarska, ima parohije van zemlje koje su novokalendarske. Takođe Carigradska patrijaršija, kao novokalendarska, ne prisiljava Atos, koji je pod njenom jurisdikcijom, da primenjuje novi.

Amfilohije sa Rusima o Hramu Svetog Save i Crnoj Gori

 

Mitropolit volokolamski Ruske pravoslavne crkve Ilarion Alfejev primio je članove srpske delegacije, koja se nalazi u ruskoj prestonici, radi konsultacija o ukrašavanja Svetosavskog beogradskog hrama i izradi mozaika.

 

Delegaciju predvodi mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović, u njenom sastavu su dva funkcionera srpskog Ministarstva inostranih poslova, kao i glavni arhitekta Hrama.

 

Moskovska patrijaršija u saopštenju navodi da je poglavar Ukrajinske pravoslavne crkve, mitropolit kijevski Vladimir, koja je u kanonskom jedinstvu sa RPC, primio mitropolita crnogorskog Amfilohija, sa više saradnika, koji se nalaze u "pokloničkoj poseti Ukrajini".

Bilo je reči o "pravoslavlju u Crnoj Gori", posebno o "pitanju crkvenog raskola", prenosi agencija Via.

POVEZANE VESTI

Subota 10.09.2011. 21:19
Kalendar ne moze Pravoslavnom verniku biti sveta krava, posebno gregorijanski koji je preokupacija i svetinja ovakvim papinim neoglobalistima. Kalendar Juijanski se postovao pre uvodjenja novog, svi praznici medju kojima je i Vaskrs se slave po njemu i sada bi papin novoizmisljeni trebao biti neko otkrovenje
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online