Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 09.09.2011.
16:49
Beta A

Otkriven delić istine o Kenediju i Vijetnamu

Ubijeni predsednik SAD Džon Kenedi otvoreno je ismevao ideju da bi ga u Beloj kući mogao naslediti njegov potpredsednik Lindon Džonson, navodi se u novoobjavljenoj knjizi intervjua sa Kenedijevom udovicom, nekadašnjom prvom damom SAD Žaklinom Kenedi.

Žaklina Kenedi je osigurala zaborav o muževljevoj smrti: Njena ispovest će se objaviti tek 2067. godine 

Prema njenim rečima, Džon Kenedi i njegov brat, tadašnji glavni državni tužilac Robert Kenedi, razmatrali su čak načine za sprečevanje Džonsona da u Demokratskoj partiji SAD osvoji nominaciju za predsedničku kandidaturu.

Knjiga "Jacqueline Kennedy: Historic Conversations on Life with John F. Kennedy" sadrži niz intervjua koji je bivša prva dama SAD dala istoričaru i nekadašnjem Kenedijevom savetniku Arturu Šlezindžeru Junioru ubrzo posle ubistva njenog muža, 22. novembra 1963. godine.

Šlezindžer je intervjuisao Kenedijevu u sedam navrata, i tom prilikom ona je govorila o raznim temama, pored ostalog o čitalačkim navikama Džona Kenedija i propaloj invaziji u zalivu Svinja na Kubi.

Knjigu će 14. septembra objaviti njujorška izdavačka kuća Hiperion buks na 50. godišnjicu završetka prve Kenedijeve godine u Beloj kući, a agencija AP došla je do primerka unapred.

Kenedi objašnjava naciji zašto treba napasti Vijetnam

Džej-Ef-Kej je 1960. godine, kada se kandidovao za predsednika, izabrao Džonsona, teksaškog senatora i svog bivšeg političkog rivala, za budućeg potpredsednika, ali je Žaklina Kenedi kasnije ispričala Šlezingeru da se on često grozio ideje da Džonson jednog dana postane predsednik.

"Džon mi je to rekao nekom prilikom. Kazao je: 'O bože, možeš li uopšte da zamisliš šta bi se desilo s ovom zemljom ako bi Lindon postao predsednik?' A Bobi (Robert Kenedi) mi je rekao da je imao neke razgovore sa njim... da se nešto učini kako bi 1968. godine neko drugi bio nominovan", prisećala se Žaklina Kenedi u intervjuu.

Lindon Džonson je položio predsedničku zakletvu nakon Kenedijevog ubistva, a 1964. godine je izabran za predsednika na izborima. Na sledećim izborima nije želeo da se kandiduje za drugi mandat.

Žaklina Kenedi je takođe ukazala da je njen muž bio vrlo skeptičan u pogledu mogućnosti da SAD pobede u Vijetnamu - na centralnom bojnom polju tokom Hladnog rata. To je istovremeno bio konflikt koji je Džonsona koštao daljeg boravka na predsedničkoj funkciji.

Prema njenim rečima, Kenedi je do te mere sumnjao u uspeh u Vijetnamu da je za američkog ambasadora u toj zemlji imenovao Henrija Kabota Lodža, republikanca kojeg je 1952. godine pobedio u trci za senatorsko mesto u državi Masačušets.

"Mislim da je to uradio verovatno zato što je to smatrao briljantnom idejom, jer Vijetnam je ionako bio beznadežan, pa onda tamo staviš republikanca", izjavila je Žaklina Kenedi.

Bivša prva dama SAD sa skepsom je gledala na borca za ljudska prava Martina Lutera Kinga. Smatrala ga je "prepredenim" i "lažnim" nakon što je čula da je FBI snimio njegovu preljubničku aferu u nekoj hotelskoj sobi, ali joj je Džon Kenedi - čije ljubavne afere tada nisu bile poznate - poručio da ne bude laka na osudama.

Žaklina Kenedi je tvrdila da se King izrugivao pogrebu njenog mužu, kao i kardinalu Ričardu Kašingu koji je tom prilikom držao misu.

Kenedijevo ubistvo jedva da se spominje u knjizi. Njegova ćerka Karolina Kenedi je ukazala u predgovoru da je njena majka, koja je preminula 1994. godine, o tome naširoko razgovarala sa istoričarom Vilijamom Mančesterom, ali je kasnije izdejstvovala preko suda da najveći deo tog materijala ne bude objavljen pre 2067. godine.

Mančesterova knjiga o Kenediju "Predsednikova smrt" objavljena je 1967. godine.

Subota 10.09.2011. 10:14
Ми ћемо сигурно мање времена требати да сазнамо као су нас "ослобађали" и ко је од "наших" патриота то помагао и за коју суму долара!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online