Sreda 26. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Četvrtak 01.09.2011.
23:03
Vestionline A

Sarkozi okupio "prijatelje Libije" da prave novu državu

Zvaničnici 49 zemalja i više organizacija počeli su danas popodne da se okupljaju u Parizu na konferenciji "prijatelja Libije" posvećenoj budućnosti te zemlje posle odlaska režima Moamera Gadafija, koji se zvanično još nije odrekao vlasti. Pobunjenici, čiji su predstavnici stigli u Pariz, produžili su Gadafiju rok za predaju, posle čega je pukovnik libijskom narodu poručio da nastavi borbu jer on ne planira da se preda.

Na konferenciji "prijatelja Libije" učestvuju šefovi 13 država, premijeri 18 zemalja i 18 ministara ili visokih funkcionera kao i zvaničnici osam međunarodnih organizacija. Južna Afrika je jedina zemlja koja je zvanično odbila da učestvuje na toj konferenciji. Skup "prijatelja Libije" održava se na inicijativu francuskog predsednika NIkole Sarkozija, koji će njime predsedavati uz britanskog premijera Dejvida Kamerona.

Između ostalih, na konferenciji učestvuju nemačka kancelarka Angela Merkel, državna sekretarka SAD Hilari Klinton, generalni sekretar UN Ban Ki Mun, generalni sekretar NATO Anders fog Rasmusen, predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej, kao i predstavnici Rusije i Kine, Arapske lige i Afričke unije.

Kako je ranije najavio šef francuske diplomatije Alen Žipe, opozicioni Savet "preciziraće političku 'mapu puta' i formulisati zahteve" u cilju izgradnje pravne države posle 42 godine diktature Moamera Gadafija.

Vođe Prelaznog nacionalnog saveta Mustafa Abdeldžalil i Mahmud Džibril pozvali su na deblokiranje libijskih sredstava, blokiranih rezolucijama Ujedinjenih nacija iz februara i marta, kako bi bile obezbeđene plate funkcionera i bile uspostavljene vojska i policija, a isti poziv je ovog vikenda uputila i Arapska liga. Libijski pobunjenici procenjuju da će im biti potrebno pet milijardi dolara hitne pomoći.

Podrška plaćena naftom

 

 

"Prijatelji Libije" očekuju povlastice u trgovoni naftom 

 

Predstavnik libijskog Prelaznog nacionalnog saveta Mansur Saif al Nasr negirao je danas da je taj savet sa Parizom potpisao dokument kojim se Francuskoj garantuje 35 odsto nafte u Libiji.


Francuski dnevni list "Liberasion" objavio je pismo koje je potpisao "Popularni front za oslobađanje Libije" upućeno emiru Katara u kome se kaže da je Prelazni savet, u zamenu za podršku, sa Parizom potisao dokument kojim se Francuskoj garantuje 35 odsto celokupne nafte u Libiji.


"Nikada nisam čuo za taj front", rekao je Mansur Saif al Nasr danas u Parizu. On je naglasio da je sve validne dokumente potpisao Prelazni savet.


Šef francuske diplomatije Alen Žipe je danas radiju RTL rekao da nije čuo za to pismo, ali je i ocenio da je "logično" da u povlašćenoj poziciji budu države koje su podržale libijske pobunjenike.

Pobunjenici produžili rok, Gadafi odbija ultimatum

Pobunjenici objavili poternicu na kojoj je Gadafi predstavljen ćelav

Pobunjenici su za nedelju dana produžili ultimatum snagama Moamera Gadafija da predaju gradove koji su još uvek pod njihovom kontrolom, inače će protiv njih pokrenuti vojnu ofanzivu, rekao je danas portparol pobunjenika u Bengaziju Muhamed Zavavi.

On je naveo da su do sada Gadafijeve snage imale rok do subote da se predaju, tako da će od tog dana stupiti na snagu jednonedeljno produženje.

"Želimo da damo vremena za pregovore. Više bismo voleli da ih nateramo da se predaju time što ćemo im isključiti dovod struje i vode, nego da protiv njih krenemo u vojnu ofanzivu", rekao je Zavavi.

On je dodao da su u toku pregovori sa zvaničnicima tih gradova kako bi se osigurala njihova predaja bez borbe.


Međutim, pukovnik Moamer Gadafi poručio je danas da se njegove pristalice neće nikada predati i pozvao na borbu širom zemlje, uz napomenu da su njegovi protivnici nejedinstveni.

"Neka počne duga borba i neka Libiju zahvati plamen. Nećemo se predati. Mi nismo žene. Nastavićemo borbu", rekao je Gadafi u poruci koju su preneli arapski mediji. Televizije Al Arabija i Araj navode da će uskoro emitovati Gadafijev audio- nimak.

Šef Nacionalnog prelaznog saveta, političkog vođstva pobunjenika, Mustafa Abdeldžalil dao je u utorak Gadafijevim borcima rok do subote da predaju gradove koje drže, među kojima je i Sirt, 360 kilometara zapadno od Tripolija, rodni grad svrgnutog libijskog lidera.
 

POVEZANE VESTI

Četvrtak 01.09.2011. 23:23
Ovo je sve toliko odvratno, te face su toliko odvratne, cinične, pokvarene do same srži da neću tekst niti čitati jer me hvata mučnina. Nadam se da ću doživjeti da vidim kako se pržite u paklu nuklearnih bombi, prokletnici jedni. Tko vas je donio na svijet tako nakazne?
Četvrtak 01.09.2011. 23:30
Hoće li neko da pravilno prevede da "Popularni front " znači Narodni front ili se čeka Zorica Tomić iz Pariza da to prevede "front populaire". Kao druga primedba, pukovnik nije ni blizu da preda naftu nekom engleskom Britiš Petrol ili fransuskom TOTAL. Garda gine ali se ne predaje lord Velington je morao da pobije Napoleonovu gardu na bojnom polju Vaterlo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online