Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Subota 27.08.2011.
15:30
Vestionline A

NATO i dalje bombarduje Gadafijev rodni grad

NATO nastavlja sa bombardovanjem libijske vojske u Sirtu, rodnom gradu Moamera el Gadafija, gde je u poslednja 24 sata bombardovano 15 vojnih vozila i još četiri mete, saopštila je Alijansa.

Dok se pobunjenici spremaju da započnu ofanzivu na ovaj grad, NATO je saopštio da je uništio 11 vozila sa oružjem, tri logistička vozila i jedno oklopno borbeno vozilo.

Pored toga, u ovom gradu koji se nalazi 360 kilometara istočno od Tripolija, pogođena su dva vojna skloništa i jedna vojna osmatračnica, javio je AFP.

NATO ne prestaje da bombarduje

Novi udari usledili su nakon što su juče britanski borbeni avioni bombardovali jedan veliki bunker, a snage NATO pogodile su i kolonu od 29 vojnih vozila koja su se iz Sirta kretala ka luci Misrati, koja je pod kontrolom pobunjenika.

NATO je od početka vazdušne kampanje u Libiji u martu redovno bombardovao položaje libijske vojske u Sirtu, ali se ovaj grad sada intenzivno napada, jer je jedno od poslednjih mesta koje je u rukama režima.

Pored toga, libijski pobunjenici, koji su prošle nedelje ušli u Tripoli, a pre četiri dana i u Gadafijevu bazu Bab al-Azizija u ovom gradu, danas su negirali da je Gadafi prekinuo snabdevanje vodom u prestonici.

Mnogi stanovnici Tripolija tvrde da su linije za dostavljanje vode presečene otkako je grad pao u ruke pobunjenika, a govori se i da je Gadafi zatrovao vodu u prestonici, u kojoj živi oko dva miliona ljudi.

Jedan stanovnik libijskog glavnog grada kaže da je problem sa dostavljanjem vode nastao zbog nedostatka električne energije, jer zbog čestih nestanaka struje voda ne može da se upumpa u rezervoare.

Tripoli se snabdeva vodom iz podzemnih izvora, koji se nalaze u pustinjskom području, oko 700 kilometara južno od prestonice.

U međuvremenu, potraga za Gadafijem se nastavlja i još se ne zna gde se on nalazi.

Merkelova odala priznanje NATO za intervenciju u Libiji

 

Angela Merkel

Nemačka kancelarka Angela Merkel odala je danas priznanje NATO za intervenciju u Libiji i ujedno opravdala stav Nemačke.

 

Ona je, u dnevniku "Bild am Zontag“, kazala da zvanični Berlin "stoji iza svojih saveznika i NATO“, i da je Nemačka delovala prema libijskom režimu političkim i ekonomskim sankcijama.

 

Merkelova je istakla da je Nemačka svojim partnerima iznela svoje stavove i odlučila da ne učestvuje vojno u intervenciji u Libiji, ali da je Berlin od početka jasno stavio do znanja da neučešće ne sme biti pomešano sa neutralnošću.

 

Šef nemačke diplomatije Gvido Vestervele je prethodno pohvalio nemačku politiku prema Libiji i zato dospeo na metu žestoke kritike.

 

Takođe se i Merkelova proteklih dana našla na meti kritike uglednih nemačkih političara zbog svoje spoljne politike, koja je, kako je kritikovao bivši nemački kancelar Helmut Kol, marginalizovala Nemačku.

 

Merkelova nije isključila učešće nemačke vojske u mogućoj mirovnoj misiji UN u Libiji.

"Ako budemo pitani razmotrićemo šta možemo učiniti“, najavila je ona dodajuhi da će Nemačka pružiti podršku u obnovi nove Libije.

 

"Gde god budu nove libijske institucije želele će Nemačka dati savete i pružiti pomoć, jer samo u Nemačkoj je zamrznuto milijardu evra Gadafijevog režima. Taj novac je novac naroda i može koristiti u obnovi“, objasnila je Merkelova.

 

Ona se dalje izjasnila za suđenje Gadafiju pred tribunalom UN za ratne zločine u Hagu.

POVEZANE VESTI

Subota 27.08.2011. 15:42
Baba sera opet trtlja o nekoj ispravnosti,a sama kriva kao 37 paragraf ! Mrsu 3,14 materine !
Subota 27.08.2011. 19:02
Britanski komentari se uglavnom svode na to zašto se bombarduje Sirt ako Pentagon nema dokaza da je Gadafi tamo ? Poznato je da je 2000 milja tunela ispod Tripolija povezuje Sirt i najveću vojnu bazu Sabha na jugu.Tamo niko od bašibozuka ne sme da priđe na puškomet, a podzemni hangari su puni tenkova i aviona ali im NATO iz vazduha ne mogu ništa. Ako krene bašibozuk na Sabhu onda im je Sirt iza leđa sa Gadafijevim saplemenicima pa će se naći između čekića i nakovnja. Gadafi je upravo u bazi Sabha proglasio Republiku, najverovatnije će tamo ili poginuti, ili razbiti ološ definitivno. NATO je na potezu da zaštiti goloruko civilno stanovništvo.
Subota 27.08.2011. 16:34
Satana odao priznanje satanistčkoj organizaciji.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online