Sreda 26. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 25.08.2011.
22:48
Vestionline A

Tripoli danas - bežanija, ubistva plaćenika i mnogo pljačke

Vazdušni udar NATO-a omogućio je večeras libijskim pobunjenicima da se probiju u okrug Abu Salim, u Tripoliju, i zarobe nekoliko desetina boraca lojalnih pukovniku Moameru Gadafiju, javio je Rojters. Organizacije za zaštitu ljudskih prava upozoravaju na likvidacije pristalica Moamera Gadafija, dok Unesko moli Libijce da pljačkama ne uništavaju nacionalnu istoriju.

Pobunjenici pretresaju objekte u delu grada oko kojeg su se danas vodile žestoke borbe. Danas je opkoljen stambeni blok nedaleko od rezidencije Moamera Gadafija zbog nagoveštaja da se pukovnik nalazi unutra sa svojim sinovima. Usledio je žestok okršaj sa borcima unutar kompleksa.

Borbe oko hotela "Korintija"
"Oni su zajedno u maloj rupi. Danas ovo završavamo", rekao je jedan pobunjenik.

Sukob je izbio u okolini Hotela "Korintija", kilometar i po od centralnog Zelenog trga, sa čijeg krova su pobunjenici topovskom paljbom i iz ručnih bacača gađali Gadafijeve snajperiste.

U jednoj vojnoj bazi u Tripoliju pronađeno je tridesetak tela Gadafijevih boraca, od kojih su neki imali vezane ruke, što navodi da su pogubljeni.

Pobunjenici odvode zarobljenike - Gadafijeve vojnike

Portparol visokog komesarijata UN za ljudska prava Rupert Kolvil izjavio je da su ovi izveštaji uznemirujući, a organizacija Amnesti internešnel saopštila je da je primila izveštaje o kršenjima ljudskih prava sa obe sukobljene strane.

Amnesti je upozorio i da postoji mogućnost da su mnogi stranci koji su optuženi da su kao plaćenici ratovali za Gadafija, u stvari, prisilno mobilisani radnici.
 

Razgrabljeno bogatstvo koga se svi gade

Pobunjenici su saopštili da su u Tripoliju pronašli ogromna skladišta hrane i lekova i da će to za neko vreme umanjiti mogućnost izbijanja humanitarne krize.

Unesko je danas pozvao Libijce da čuvaju kulturno nasleđe od pljačkanja u haosu koji je zahvatio njihovu zemlju, dok su se luksuzne kuće dece Moamera Gadafija među prvima našle na meti pljačkaša posle zauzimanja Tripolija.

Pobunjenik u kompleksu Gadafijeve porodice

Susedi su obišli napuštene, poharane kuće, izrazivši nezadovoljstvo bogatstvom i preterivanjem Gadafijeve porodice.

Sadi Gadafi (38) je voleo brze automobile, jahte i fudbal, a njegova vila na obali Sredozemnog mora bila je puna skupih igračaka, dok je njegova sestra Ajša (35) živela u dvospratnoj luksuznoj kući sa zatvorenim bazenom i saunom.

Jedan pobunjenik je rekao da je Sadi imao četiri automobila - "BMW", "audi", "lamborgini" i "tojotu", koji su odvezeni tokom pljačke.

Bazen u Ajšinoj kući

"Ne mogu da verujem šta vidim", rekao je jedan stanovnik zapadnog Tripolija idući preko travnjaka Ajšine kuće do bazena po kojem su još plutali lopta i mali gumeni čamac.

Oko 200 ljudi u ponedeljak je upalo u Al Sadijevu kuću, a jedan 23-godišnji pobunjenik rekao je da je uzeo veliku flašu džina, četkicu za zube sa pozlaćenom drškom i jedan par farmerki marke "dizel".

"Želeli smo da imamo ono što je on imao", rekao je taj pobunjenik dok mu je "kalašnjikov" visio preko ramena.

On je dodao da pobunjenici ne odobravaju krađu privatne imovine i da dozvoljavaju samo "čerupanje" simbola zloupotrebe položaja Gadafijeve porodice.

Direktorka Uneska Irina Bokova upozorila je trgovce umetninama i starinama u svetu da budu "posebno obazrivi prema predmetima iz Libije pod trenutnim okolnostima" zato što bi moglo da se radi o ukradenim stvarima.

Ona je u saopštenju navela da je stupila u kontakt sa vlastima Libije i njenih suseda i apelovala na njih da "zaštite neprocenjivo kulturno nasleđe Libije".

Egzodus 

Zvanični komesarijat Ujedinjenih nacija za izbeglice saopštio je danas da je više od 10.000 Libijaca ušlo je i izašlo iz Libije prelazeći granicu sa Tunisom na graničnom prelazu Dehiba od 20. avgusta kada je počela akcija pobunjenika za preuzimanje Tripolija.

Talas izbeglica ka Tunisu
Novinske agencije navode da je tokom jučerašnjeg dana više destina automobila u oba smera čekalo na granici. Većina onih koji su ušli u Tunis izjavila je da dolazi iz Tripolija gde su se juče vodili žestoki okršaji. Oni koji ulaze u Libiju iz Tunisa uglavnom kažu da idu ka Zaviji, gradu na zapadu zemlje koji je od 20. avgusta u rukama pobunjenika.

Tunis je od početka pobune protiv režima Moamera Gadafija, sredinom februara prihvatio 70.000 libijskih izbjeglica.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 25.08.2011. 23:04
Evo slike buduce Libije... Sad su svi zabrinuti zbog pljacke silovanja i ubistava, niko nije ocekivao ovako nesto... Ovako ce biti u svim Evropskim gradovima za nekoliko godina
Petak 26.08.2011. 08:39
Stigla demokratija.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online