Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 25.08.2011.
07:42
Beta A

Osnivač Ikee sarađivao s nacistima

Osnivač švedskog proizvođača nameštaja Ikea Ingvar Kamprad u mladosti je imao veće veze s nacističkim grupama nego što je prethodno priznao, navodi se u novoj knjizi objavljenoj u Švedskoj.

Ingvar Kamprad kraj svoje Ikee
 

Uvažena autorka i novinarka Elizabet Asbrink u knjizi na 330 strana kaže da je Kamprad ušao u Švedsku nacističku partiju 1943. godine kao 17-godišnjak, zbog čega je iste godine obaveštajna služba obrazovala dosije o njemu. Asbrinkova kaže da je osnivač Ikee bio u kontaktu s pristalicama nacizma sve do 1950-ih godina.


Ona navodi da je Kampradova pisma tajno otvarala tajna policija, kao i da je njihov sadržaj, uključujući podatke o njegovim pokušajima da regrutuje nove članove, zabeležen u dosijeu. U knjizi se citira da je obaveštajna služba zabeležila da je Kamprad imao "neku vrstu funkcije" u omladini nacističke organizacije.


"Velika greška"

Porparol osnivača Ikee Per Hegenes rekao je za agenciju AP da Kamprad do sada nije znao za postojanje dosijea i ponovio da on svoju umešanost u nacističike grupe smatra "velikom greškom" svog života.

- U Ingvarovoj glavi nema nikakvih simpatija za naciste - rekao je Hegenes.


U knjizi se spominje i priča o Kampradovom najboljem prijatelju Otu Ulmanu, austrijskom Jevreju koji je poslat u Švedsku kao dečak uoči izbijanja Drugog svetskog rata. Dok je radio za Kampradovu porodicu 1944. Ulmanove roditelje su ubili nacisti u Nemačkoj, za šta je saznao dve godine kasnije.


Poziv na venčanje fašiste

Takođe se navodi da je Kamprad dobio poziv za venčanje od poznatog fašiste Pera Engdala 1950. godine u kojem on ističe da je ponosan što njih dvojica pripadaju istom krugu ljudi.


Kamprad je 1988. u knjizi o svom životu priznao da je imao veze s nacistima i zatražio oproštaj zbog svoje "gluposti". Švedskim medijima je priznao da je u periodu između 1945. i 1948. prisustvovao sastancima nacističkih grupa.


Američka organzacija Jevreja koji su preživeli holokaust i njihovih naslednika zatražila je da se otvori istraga o Kampradovoj prošlosti.


- Preživeli holokausta su šokirani izveštajima o dubini Kampradove umešanosti u nacizam koju je prethodno odbacio kao "tinejdžersku zabludu" - navodi se u saopštenju.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 25.08.2011. 07:57
Oduvek sam se cudio sta me to tako odbija od njihovog dizajna...
Četvrtak 25.08.2011. 09:32
Pa nego sta je .Dokazano je da su Svedani bili pripadnici Gestapoa i to preko 80%.Oni su braca Njemaca i njihova veza u drugom svetskom ratu je bila na visokom nivou.Zato ih njemci nisu dirali u prolazu za Norvesku.
Četvrtak 25.08.2011. 11:26
Када би се побројале скоро све екстремно богате фирме у свету,имали су "тесне" везе нацистима пре а и за време 2.св.рата! Ни СССР са Стаљином на челу,није прекидао испоруке гаса све док их Немачка није напала!Зна се и за Џ.Буша,старијег да је био у пословним односима са хитлеровом немачком војном индустријом скоро до пред крај рата! Било би лепо имати списак скоро свих "сарадника". Данас се зна да,рецимо,она "лепотица" М.Олбрајт има приличан број акција косовске телефоније!Зато се и "трудила" да им помогне!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online