Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 24.08.2011.
13:54 >> 21:57h
Vestionline, Beta A

Strani novinari oslobođeni u Tripoliju, četvorica zarobljeni u Zaviji

Svi strani novinari napustili su danas Hotel "Riksos" u Tripoliju, gde su ih danima držali naoružani lojalisti pukovnika Moamera Gadafija, izjavili su očevici. Kako navodi italijansko ministarstvo spoljnih poslova, nedaleko od Zavije zarobljeno je četiri novinara iz Italije. Novinari rade za italijanske listove "Korijere dela sera", "Stampa" i "Avenire", rekao je portparol Ministarstva spoljnih poslova.

 Novinari su rekli da su predstavnici Međunarodnog komiteta Crvenog krsta došli u hotel i postigli dogovor o njihovom odlasku, te da su im obezbedili prevoz.

Tridesetak novinara bilo je blokirano četiri dana u "Riksosu". Prema njihovim svjedočenjima na društvenim mrežama, hrane i vode je ponestajalo, a Gadafijevi borci su ih u jednom trenutku optužili da svojim izveštajima navode pobunjenike i pomažu im.

Posle toga, tokom pucnjave oko hotela uništena im je oprema za komunikacije satelitskom vezom. Agencija Reporteri bez granica ranije tokom dana uputila je apel svim stranama u Libiji da obezbjede sigurnost novinara.

Veliki deo naoružanih vojnika koji su nadgledali strane novinare u hotelu Riksos otišao je juče kada su pobunjenici zauzeli Gadafijev vojno-stambeni kompleks koji se nalazi na samo kilometar od hotela. U hotelu je ostalo samo nekoliko vojnika u civilu naoružanih kalašnjikovima.

Novinari među kojima i dopisnici Frans presa i Bi-Bi-Sija (BBC), nose pancire i šlemove i nalaze se na prvom spratu zgrade. Struje ponovo ima, ali ne i vode, dok je mreža mobilne telefonije jako poremećena. Oni kažu da ne znaju šta ih čeka; na odeću su zakačili natpise na kojima piše TV, Pres, ili na arapskom "pres, ne pucajte".

Nekoliko novinara pokušalo je jutros da izađe iz hotela ali su se čuli pucnjevi, i jedan od naoružanih ljudi im je naredio da se vrati.

"Treba čekati, ili će doći pobunjenici ili vojnici režima", rekao je on.

Novinari su tada rekli i da se plaše snajpera, jer je sinoć više zalutalih metaka pogodilo zgradu hotela kada su pobunjenici zauzimali Gadafijev kompleks koji je odvojen od hotela šumovitim delom.

Gadafijev sin Seif al-Islam došao je u hotel u zoru u ponedeljak da demantuje vesti pobunjenika da je uhapšen. Još se ne zna gde se nalaze on, Gadafi i cela Gadafijeva porodica.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online