Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 24.08.2011.
13:36
Beta A

Kad će Rusija priznati libijske pobunjenike?

Ruski predsednik Dmitrij Medvedev rekao je da je Rusija spremna da uspostavi diplomatske odnose sa libijskim pobunjenicima, ukoliko oni uspeju da ujedine Libiju, u kojoj i dalje postoje "dve vlasti".

Vrhovni komandant: Dmitrij Medvedev

"Ukoliko pobunjenici imaju dovoljno snage, duha i mogućnosti da ujedine zemlju na novim demokratskim osnovama, naravno da ćemo razmatrati mogućnost da sa njima uspostavimo (diplomatske) odnose", rekao je Medvedev, nakon razgovora sa severnokorejskim vođom Kim Džong-Ilom, koji je u subotu doputovao u posetu Rusiji.

Ruski predsednik je ocenio da uprkos uspehu pobunjenika u Libiji i dalje postoje dve vlasti i apelovao na obe strane da pregovaraju, kako bi se postigao mirovni dogovor.

"Uprkos uspehu pobunjenika, Gadafi i njegove pristalice i dalje imaju uticaj i određeni vojni potencijal. Mi želimo da obe strane sednu za pregovarački sto i da postignu mirovni dogovor. U zemlji zapravo postoje dve vlasti", rekao je Medvedev.

Libijski pobunjenici su juče preuzeli kontrolu nad predsedničkim kompleksom Moamera el Gadafija u Tripoliju, ali se još uvek ne zna gde se nalazi libijski lider.

On je u audio poruci emitovanoj na televiziji rekao da je dopuštanje pobunjenicima da zauzmu vojno-rezidencijalni kompleks Bab el-Azizija bilo "taktičko povlačenje" s njegove strane.

Gotovo čitave noći između utorka i srede u Tripoliju se čula sporadična pucnjava i ođekivale su i eksplozije, a borbe u libijskoj prestonici su nastavljene i danas.

Rusija se, uz Kinu, uzdržala od glasanja kada je Savet bezbednosti UN u martu izglasao Rezoluciju 1973 kojom je odobrena međunarodna intevencija na Libiju.

Kako će teći oporavak Libije?

 

Evropa i SAD se spremaju da odmrznu milijarde blokiranih libijskih dolara koji će biti od  ogromnog značaja za zemlju posle kraha Gadafijevog režima, ali oporavak Libije neće biti ni lak ni brz.

 

Trebaće godine da petrolejski sektor Libije ponovo proradi a privredi zemlje su neophodne reforme.

 

Desetine milijardi dolara leže blokirane širom sveta od ranih dana ustanka protiv režima.

 

Taj novac je bogatstvo Libije i treba da posluži kao finansijska podrška kakvu druge države Bliskog istoka koje su svrgle svoje vladare, Egipat na primer, nisu imale.

 

EU je juče objavila da se sprema da odmrzne libijski novac čim Ujedinjene nacije daju odobrenje. Američki predsednik Barak Obama kaže da je spreman da učini isto.

 

Analitičari cene zamrznutu libijsku imovinu na oko 110 milijardi dolara, što je oko 110 odsto bruto godišnjeg dohotka zemlje. Moguće je, kažu oni, da će politička stabilnost biti brzo uspostavljena kako bi mogli da počnu poslovi obnove.

 

U SAD se nalazi 37 milijardi dolara libijskog novca, dok je Nemačka blokirala nekih 7,3 milijardi evra. Britanija je zamrzla oko 12 milijardi funti (20 milijardi dolara) a Holandija tri milijarde evra.


Vlade Austrije, Portugala i Španije nisu objavile sume koje su privremeno zaplenile.

 

Imaju milijarde, nemaju dugove

 

Mada će prelazna vlada Libije biti u zavidnom položaju posednika milijardi u gotovom koji je uz to i bez dugova, ekonomski temelji Libije su slabi a ishod neizvestan.

 

Politički sistem i privatni sektor morali da budu dovoljno jaki da bi primili strana ulaganja, kažu ekonomisti. Ali, sve ukazuje da nisu.

 

Institucije, uobičajene u drugim državama, koje su od životne važnosti za ekonomski rast praktično nisu postojale u sistemu Gadafijeve džamahirije.

 

Privatni sektor, koji je počeo da se razvija posle ukidanja sankcija Libiji, zapravo je školski primer primitivnog kapitalizma gde je poslovni uspeh zavisio od veza sa Gadafijem ili njegovim najbližim saradnicima.

 

Na rang listi korupcije u 178 država sveta, Libija je na 148 mestu koje deli sa Kamerunom, Obalom Slonovače, Haitijem, Iranom, Nepalom, Paragvajem i Jemenom.

POVEZANE VESTI

Sreda 24.08.2011. 13:50
"Имају милијарде, немају дугове" - сад више неће имати ништа осим дугова (у милијардама, наравно).
Sreda 24.08.2011. 14:42
"Kad se Libija ujedini..." To ce se malo teze dogoditi, narod je sacinjen od 140 plemena i vec pocinju svadje oko vlasti. Neka od njih su zadrti islamisti koji se zalazu da serijatsku drzavu, neki poseduju mnogo zemlje i od takve ujedinjene Libije nema nista i ona nije u planu "saveznika"
Sreda 24.08.2011. 15:52
Нико ме није овластио да тумачим потезе Руске владе и њених највиших представника али не могу се отети утиску да Русија , уз сву лажну опуштеност, опет грчевито купује време. Поново нису довољно спремни! Опет им фали још која година! Као пред Други светски рат! И они виде да ће Америка и њени сателити на крају спас од велике кризе и своје економске пропасти потражити у рату. Новом и овај пут великом. Који ћи зачас увући и оне који хоће и оне који неће у њега. Русији не гине да у њему учествује. Учиниће она још уступака да одложи коначни а неминовни обрачун. Надам се да ће једном и она бити спремна. Надам се и да ће та шљива испод које ћемо ми гледати шта се догађа бити доовољно велика!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online