Subota 28. 9. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 19.08.2011.
19:39
RTS, Beta, Vestionline A

Obruč oko Gadafija: Sprema se za bekstvo!

Dok Ujedinjene nacije evakuišu desetine hiljada stranaca iz Tripolija, američka televizija je NBC je objavila da libijski vođa Moamer Gadafi planira da napusti zemlju. Glavni grad Tripoli trenutno se nalazi u obruču pobunjenika, a linije snabdevanja prestonice potpuno su presečene.

Pobunjenici odsekli Tripoli od ostatka zemlje, a NATO napada iz vazduha

U međunarodnim diplomatskim krugovima sve češće se priča o mogućem odlasku Gadafija pre nego što uopšte otpočne odlučujući napad na Tripoli. Poslednju takvu informaciju objavila je danas američka kuća NBC, koja pozivajući se na neimenovanog zvaničnika, tvrdi da Gadafi planira da sa porodicom ode u Egipat.

Prema rečima izvora, odlazak libijskog lidera je samo pitanje dana. Tu tvrdnju potkrepljuju reči američkog državnog sekretara Leona Penete koji je rekao da su Gadafijevi dani odbrojani.

Izvlačenje stranaca iz zemlje

 

Operacija evakuacije na hiljade stranaca iz Tripolija, pretežno Egipćana, otpočeće narednih dana, verovatno preko mora, saopštila je Organizacija za migracije.
"Radimo na evakuaciji velikog broja emigranata u libijskoj prestonici, zarobljenih usled borbi na zapadnom frontu", rekao je portparol te organizacije Džemini Pandija.
Međunarodni komitet Crvenog krsta saopštio je da je "humanitarna situacija naglo pogoršana" u nekoliko libijskih gradova, usled intenziviranja okršaja poslednjih dana.
"Duboko smo zabrinuti zbog porasta broja žrtava kao i zbog optužbi da se zdravstveni objekti zloupotrebljavaju u oružane svrhe", navodi se u saopštenju.

Libijski pobunjenici su proteklih dana primorali libijsku vojsku na povlačenje i sada se nalaze na oko 50 kilometara od Tripolija. Posle zauzimanja strateške rafinerije u Zaviji, snage pobunjenika polako istiskuju libijsku vojsku iz Sabrate, javlja Rojters. Osvajanjem tog grada, ustanici su učvrstili kontrolu nad linijom snabdevanja iz Tunisa. Međutim, libijski režim je demantovao da je Zavija u rukama pobunjenika.

Pobunjenici zauzeli strasteška mesta za snabdevanje grada 

Libijski premijer Bagdadi Mahmudi je danas izjavio da je došlo vreme za neodložnan prekid vatre u zemlji i da je rešenje sukoba mirnim putem moguće. Ova izjava donekle potvrđuje medijske navode da su se dve strane pre nekoliko dana sastale u Tunisu kako bi otpočeli pregovore.

I mada su pobunjenici demantovali bilo kakve razgovore sa drugom stranom, bivši francuski ministar spoljnih poslova Dominik de Vilpen rekao je da je boravio u tuniskom letovalištu Đerba zbog pregovora, ali nije želeo da iznese više detalja, osim da su bili "ekstremno teški".

Potvrdu o tome da je izvesnih kontakata dve strane bilo dao je i član pobunjeničkog Prelaznog saveta Vahid Burkan, koji je rekao da je ove nedelje sa članovima režima bilo "rasprava", ali ne i pregovora u Tunisu.

Premijer Mahmudi, najavljujući primirje, rekao je da se neće pregovarati o Gadafijevoj sudbini, dok je lider pobunjenika Mustafa Abdel Džalil ponovo naglasio da njegova strana neće učestvovati u pregovorima, ako oni ne predviđaju odlazak Gadafija i njegovih sinova s vlasti. 

POVEZANE VESTI

Petak 19.08.2011. 20:59
Gadafi planira pobjeći iz Libije (ja mislim po već 25. put) a Elvis Presley se namjerava vratiti u rock & roll vode i na vrhe svjetskih glazbenih ljestvica...Što se tiče vjerovatnosti događaja, nekako mi se izglednije čini ova posljednja stvar.
Petak 19.08.2011. 20:08
Zar nam nisu javili jos u februaru da je Pukovnik emigrirao u Venecuelu ????!!!
Petak 19.08.2011. 20:58
Činjenica je da se naoružane milicija tribala obračunavaju sa narodom u Bengaziju i pljačakaju stanovništvo, a uskoro se očekuju i obračuni između plemenskih milicija. To što se bori na frontu su strani plaćenici a "donosioci demokratije " dovode do ludila i NATO svojim pljačkama, silovanjima i divljanjima bez kontrole. Još će oni moliti pukovnika da zavede reda među bagrom kao 1993 kada ih je samleo u Bengaziju za par dana. Biće Tripoli kao Staljingrad, ako do njega ikada dođu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online