Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
19
Četvrtak 18.08.2011.
14:51
Vestionline A

“Evro i EU su na ivici ponora“

Evro i Evropska unija danas stoje na "ivici ponora", izjavio je za belgijski list "Le Soir" nekadašnji šef Evropske komisije i poznati zagovornik evropskog federalizma, Žak Delor.

Delor, kome se pripisuju zasluge za stvaranje najvećeg svetskog zajedničkog tržišta od pola milijarde potrošača, komentar je dao nakon, kako je opisao, beskorisnog predloga nemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsednika Nikole Sarkozija o jačanju privredne saradnje među zemljama evrozone, prenela je agencija AFP.

Žak Delor

Bivši predsednik Komisije je rekao da, ukoliko žele da izbegnu pad s litice, članice EU "imaju jasan izbor, ili da prihvate čvrstu ekonomsku saradnju kakvu sam oduvek predlagao, ili da prebace veća ovlašćenja na Uniju".

On je dodao da Merkelova i Sarkozi igraju igre zagovaranjem "minimalne saradnje osmišljene da ograniči svako prebacivanje suverenosti na Brisel".Iz tog ugla posmatrano, ideje o reformi evrozone koje su oni izneli na sastanku u Parizu "neće mnogo značiti".

Delor je odbacio zamisao uvođenja funkcije pan-evropskog ministra finansija kao ništa više od "luckastog dodatka".

Predsednik Evropske komisije od 1985. do 1994. umesto toga poziva na delimično ujedinjenje dugova članica evrozone, "do 60 odsto bruto domaćeg proizvoda", jer smatra da bi udružena garancija na dugove "ugasila vatru" na tržištima kapitala.

Merkelova i Sarkozi su izbegli da podrže ideju zajedničkih evroobveznica na sastanku u Parizu.

Delor podvlači: "Od samog početka krize (kada je pravi opseg grčke finansijske krize izašao na videlo pre nekih 18 meseci), evropski lideri nisu uspeli da vide realnost koja im je bila pred očima."

Po pitanju odluke o drugom paketu pomoći Atini i povećanju Evropskog fonda za finansijsku stabilnost, Delor je rekao: "Kako mogu da očekuju da će tržišta verovati obećanjima datim na samitu evrozone 21. jula, kada moraju da sačekaju kraj septembra da bi obećanja bila sprovedena."

POVEZANE VESTI

Četvrtak 18.08.2011. 22:21
Nešto neće na dobro izaći, u našoj ulici se masovno kupuju držalja za lopate pa sve gledaju da kupe neku čvornovatu. Kako stojimo na aerodromu ?
Četvrtak 18.08.2011. 15:02
Prema izvestaju sa RTS evro samo sto ne pukne koliko je jak, a zutacima puna usta EU i blagostanja. Samo da Eu izdrzi dok zute stenice ne zavrse posao zvanicnim priznavanjem nezavisnosti KiM od strane Srbije,a posle sa parama kud koji.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online