Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 17.08.2011.
15:12
Press A

Nemica 15 godina živi bez novca!

Nemica Hejdemari Švermer (69) iz Dortmunda poslednjih 15 godina živi bez novca i kredita. U tome uspeva po sistemu razmene roba i usluga, a kaže da joj je život bez novca mnogo lepši i srećniji.

Shvatila da joj novac nije dovoljan za sreću

Hajdemari Švermer je nedavno napustila Dortmund i sada ide od grada do grada, samo sa koferom u ruci, mobilnim telefonom i laptopom. Stanarinu otplaćuje radeći po kućama. Priznaje da ima 200 evra ušteđevine za svaki slučaj, ali nema zdravstveno osiguranje jer se ne boji bolesti.


"Shvatila sam da mogu da živim bez novca. Sve što mi treba nekako dođe do mene. Na primer, čaše koje imam poklonio mi je jedan čovek u zamenu za razgovor", priča Hejdemari.


Ova starica je 1996, posle razvoda, napustila svoj dom. Kako sama kaže, na to se odlučila jer je počelo da je iritira pohlepno potrošačko društvo. Primetila je mnogo beskućnika na ulicama i odlučila da im pomogne. Otvorila je radnju u kojoj se ništa nije kupovalo novcem. Sve je moglo da se dobije radeći ili zamenom za nešto drugo.

Sve svoje sa sobom nosi: Hajdemari Švemer

Iako beskućnici nisu pokazali interes za njen projekat, u prodavnicu su pohitali penzioneri i nezaposleni. Donosili su stvari koje im ne trebaju, a majstori ili intelektualci su nudili svoje znanje i veštine u zamenu za nešto drugo. Prodavnica je ubrzo postala svojevrsni fenomen Dortmunda.


Hejdemari je o svom projektu objavila knjigu i snimila film, ali se odrekla svih autorskih prava jer ne želi novac. Kaže da joj uopšte nije potreban.


"Rekla sam im da ga daju u dobrotvorne svrhe. Tako mogu da usrećim više ljudi, a ne samo jednog čoveka", navela je ona, i dodala: "Nikad mi nije nedostajalo hrane, odeće, niti prijatelja. Život mi nije stresan i nisam rob novca, računa i pohlepe".


Ona kaže da je uspela da otputuje čak i na odmor odradivši neki posao za avionsku kartu. 

Sreda 17.08.2011. 23:14
Ja poznajem beskućnika koji sigurno 10 god.ne koristi novac! Hrani se na pijacama jer ga svi poznaju a on prihvata i propalo voće i povrće jer mu se stomak navikao. Ide čak u biblioteku a nikad nisam osetio da smrdi što znači da se negde snalazi i za tuš! Kako prezimi ne smem ni da pomislim,ali nažalost nije društveno odgovoran kao ova švabica jer ostavlja smeće iza sebe,ali to bih opravdao činjenicom da ima maniju gonjenja koja mu ne dozvoljava da se ponaša kao normalan svet. I ko zna koliko je po Srbiji takvih nesrećnih likova, u zemlji koja puca od prirodnih bogatstava, zdrave hrane, vode i prirode! Bruka i Sramota za ceo demokratski kor!
Petak 22.02.2013. 09:27
ovo je cista laz.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online