Sreda 17.08.2011.
15:12
Press

Nemica 15 godina živi bez novca!

Shvatila da joj novac nije dovoljan za sreću

Hajdemari Švermer je nedavno napustila Dortmund i sada ide od grada do grada, samo sa koferom u ruci, mobilnim telefonom i laptopom. Stanarinu otplaćuje radeći po kućama. Priznaje da ima 200 evra ušteđevine za svaki slučaj, ali nema zdravstveno osiguranje jer se ne boji bolesti.


"Shvatila sam da mogu da živim bez novca. Sve što mi treba nekako dođe do mene. Na primer, čaše koje imam poklonio mi je jedan čovek u zamenu za razgovor", priča Hejdemari.


Ova starica je 1996, posle razvoda, napustila svoj dom. Kako sama kaže, na to se odlučila jer je počelo da je iritira pohlepno potrošačko društvo. Primetila je mnogo beskućnika na ulicama i odlučila da im pomogne. Otvorila je radnju u kojoj se ništa nije kupovalo novcem. Sve je moglo da se dobije radeći ili zamenom za nešto drugo.

Sve svoje sa sobom nosi: Hajdemari Švemer

Iako beskućnici nisu pokazali interes za njen projekat, u prodavnicu su pohitali penzioneri i nezaposleni. Donosili su stvari koje im ne trebaju, a majstori ili intelektualci su nudili svoje znanje i veštine u zamenu za nešto drugo. Prodavnica je ubrzo postala svojevrsni fenomen Dortmunda.


Hejdemari je o svom projektu objavila knjigu i snimila film, ali se odrekla svih autorskih prava jer ne želi novac. Kaže da joj uopšte nije potreban.


"Rekla sam im da ga daju u dobrotvorne svrhe. Tako mogu da usrećim više ljudi, a ne samo jednog čoveka", navela je ona, i dodala: "Nikad mi nije nedostajalo hrane, odeće, niti prijatelja. Život mi nije stresan i nisam rob novca, računa i pohlepe".


Ona kaže da je uspela da otputuje čak i na odmor odradivši neki posao za avionsku kartu. 

2024 © - Vesti online