Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 14.08.2011.
17:03
Politika A

"Bože pošalji mi mojih 78 žena i kuću kao hotel!"

Voren Džefs, vođa američke sekte "Isusova fundamentalistička crkva svetaca poslednjih dana" i poligamista sa 78 žena, koji je osuđen zbog seksualnog zlostavljanja maloletnica, zatražio je od svojih sledbenika da mu pripreme novu građevinu veliku kao hotel "Holidej In" da ga tu dočeka svih 78 supruga kad mu Bog rastvori rešetke ćelije u teksaskom zatvoru.

Voren Džefs

Ali, zidine tamnice nisu se još bogobojažljivo srušile, pa je najpoznatiji "poligamni svetac", osuđen na doživotnu robiju plus, kako se to radi u SAD, još 20 godina za posebno silovanje njegove dve najmlađe "žene", 12-godišnjakinje i 14-godišnjakinje. Obe su od rođenja pripadnice Džefsove sekte i kao takve izabrane su da budu žene lidera sekte koja, kako se sada procenjuje, ima više od 10.000 članova.

Neke od 78 Džefsovih supruga

Prorok iz zatvora 

 

Jedan od izopštenika, koga američki mediji nazivaju lažnim imenom Vajler, usprotivio se starešinama, kada je shvatio da ovi merkaju njegovu 12-godišnju kćer i pripremaju joj "nebesko venčanje" za Džefsa. Ostao je u naselju, ali veći deo zajednice ga izbegava kao izdajnika. Vajler tvrdi da Džefs sa svojom pastvom razgovara preko telefona koji deli sa ostalim zatvorenicima u Teksasu. Najčešće nedeljom, u crkvi u Šort Kriku postave se zvučnici, i hiljade obožavalaca čekaju u redu da čuju svog proroka. 

Džefs je svojim sledbenicima zabranio da gledaju televiziju i čitaju novine. A ako do njih ipak dopre neka informacija o njemu, poručio im je da ne budu lakoverni. Ipak, đavo je uspeo da zavede neke od njih. Pre nego što je počelo suđenje, grupa od 200 neposlušnih se izdvojila predvođena jednim od rivala, Vilijamom Džesopom. Tako se preziva dvadesetak Džefsovih supruga. Da li su to kćerke dotičnog pretendenta na presto, njegove sestre ili... nije lako ustanoviti.

Od tog broja oko 6.000 ih živi u enklavi Šort Krik, duž granice između američkih saveznih država Juta i Arizona. Tu je Džefs, pošto je prethodni prorok, njegov otac, preminuo, preuzeo vođstvo. Ostale parohijane upozorio je da drže ruke dalje od očevih žena i strpao sve svoje maćehe u svoju postelju, pošto se njima oženio.

U Šort Kriku svi su na neki način familija. Od 78 Džefsovih žena, koje su odlukom suda morale da svedoče, 21 se preziva Džesop, 15 njih su Stid, a 12 Barlov. "Nebeski brak", koji stanovnici ovog naselja sklapaju, ne vodi se u zvaničnoj državnoj evidenciji, pa zato Vorenove supruge ne mogu pred sudom da budu prozvane po svom "pravom" prezimenu. Ali u Šort Kriku svi znaju ko su gospođe Džefs.

Glavni insajderi na ovom suđenju i u istražnom postupku koji je prethodio bili su nekadašnji sledbenici izbačeni iz sekte da ne bi polagali pravo na mlade izabranice. Takođe, veliku ulogu u razotkrivanju života i načinu odabira žena imale su takozvane pobegulje, koje su u jednom trenutku odlučile da uprkos strahu od božje i ljudske kazne izbegnu u drugi svet. Neke majke su bile solidarne sa svojim kćerkama kad su videle da su njihove devojčice, i pre nego što su se zadevojčile, odabrane za žrtveni panj nekog od starešina u sekti.

Pojedini građani Šort Krika i ostalih naselja, sastavljenih od ove ili slične sekte, svojevremeno odvojene od mormona, snalazili su se i pred zakonom. Oni bi se razvodili od prethodne supruge onoga trenutka kad bi u kuću dovodili novu, ali samo na papiru. Raspuštenica bi ostajala da živi u istoj kući i da spava u istoj postelji, a mogla je i zvanično da se podiči muževljevim prezimenom.

POVEZANE VESTI

Nedelja 14.08.2011. 22:04
Dukela Americka,drogirani manijak.
Ponedeljak 15.08.2011. 04:49
Koliko budala na ovom svetu ima pa to je fenomeanlno. Pri tom ne mislim da je on budala, on je veoma pametan nego ove zene i ostalipripadnici sekte...
Ponedeljak 15.08.2011. 10:32
....ovaj je "jedan od" i svaka chast za kaznu..... ali....shto onda ne pohapse i osude sve bogate sheike kad su tako pravedni nego im lizu bulju kad se jahtom iskrcaju bilo u americi ili evropi...to bi bio pravi potez......jedino tako se isteruje pravda.....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online