Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 12.08.2011.
21:11
Beta A

Borba za Bregu se nastavlja

Libijski pobunjenici saopštili su u petak 12. avgusta da su zauzeli deo strateški važnog lučkog grada Brega, na obali Mediterana, koji je tokom šestomesečnog rata nekoliko puta prelazio iz ruku režimskih snaga pod kontrolu pobunjenika.

Libijski pobunjenici uspeli su da povrate deo Brege
 

Portparol pobunjenika Mohamed al-Zavavi rekao je da je jedan stambeni
deo Brege zauzet u četvrtak 11. avgusta.
Brega se prostire u sirokom pojasu pustinje i ima dva stambena dela međusobno udaljena 10 kilometara, kao i rafinerije nafte u blizini luke na Mediteranskom moru.

"Preuzeli smo prvi stambeni deo i borimo se za drugi", rekao je novinarima Al-Zavavi.

Ti navodi nisu potvrđeni ni iz nezavisnih izvora, niti iz izvora bliskih režimu Moamera Gadafija, ukazuje AP. Prema izjavi drugog portparola, Mohameda Idrisa, u borbama je poginulo 11 pobunjenika, a 40 je ranjeno.

Brega je marta nakratko bila pod kontrolom pobunjenika, a potom su je ponovo preuzele snage lojalne Gadafiju. Od tada, borbe za grad su bile neprestane, a pobunjenici nisu uspeli da ga zadrže.

Naftno postrojenje u Bregi je drugo strateški najvaznije u Libiji i kontrola nad njim omogućava i kontrolu najvažnijih naftnih polja u zemlji.

Građanski rat u Libiji traje mesecima uprkos vazdušnim napadima NATO na Gadafijeve snage. Pobuna je počela u februaru i pobunjenici su brzo zauzeli veliki deo istoka zemlje, kao i neke "džepove" na zapadu. Njihovo sedište je u Bengaziju. Oni, međutim, od aprila nisu uspeli da odmaknu linije fronta od istoka, iako su nedavno u zapadnim planinama Nafusa imali određen napredak.

U Tripoliju je saopšteno da je režim zabranio sve satelitske telefone bez dozvole. Svako ko bude uhvaćen da koristi takav telefon, biće optužen da je špijun NATO i osuđen na smrt kao izdajnik, javila je državna agencija Džana. Mnogi Libijci su koristili satelitske telefone jer je Vlada na pocetku rata isključila centrale mobilnih telefona.

Nikola Sarkozi

Predsednik Francuske Nikola Sarkozi je izjavio da će njegova zemlja "do kraja" istrajati u vojnoj akciji u Libiji. Francuska je praktično i počela tu vojnu akciju, a ubrzo su joj se pridružile druge zemlje NATO. Sarkozi je to rekao vojnicima na nosaču "Šarl de Gol" koji mesecima učestvuje u akciji i koji je ključan za njeno izvođenje. Međunarodna akcija u Libiji počela je 19. marta i njom komanduje NATO.

POVEZANE VESTI

Petak 12.08.2011. 21:42
Do sada su se Englezi junačili kako njihovi Tajfuni i Tornado poleću sa Šarl de Gol nosača. Sada odjednom ode nosač na remont u sred rata i nema više engleskog poletanja osim sa Malte. To samo znači da će pobunjenicima da uskrate vazdušnu podršku, a onda su j*bali ježa u leđa.Normalno da je Gadafi prepustio stambeni blok udaljen 10km od onog važnijeg i luke. Sada treba preći tih 10km pod vatrom a iza leđa pustinja i beduini. Proći će pobunjenici kao Švaba u Staljingradu a Sarkozi će izdržati do kraja, a kraj će biti uskoro kada počne Pariz da gori kao London. Vreme radi za Gadafija, sreća prati hrabre.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online