Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 12.08.2011.
07:22
Vestionline A

Kreditne agencije utiču na američku vladu?

Agencija "Standard end Purs" ima krupan uticaj u Vašingtonu, kroz svoje uvaženi posao kreditnog rangiranja, kojim su uzdrmali berze prošle nedelje, smanjujući - prvi put u istoriji - kreditni rejting SAD.

Agencija S&P, međutim, takođe nastoji da utiče na američku vladu na tradicionalniji način: finansiranjem agresivnog lobiranja čiji je cilj da se smanji federalna kontrola i zaštiti njena uloga na finansijskim tržištima, prenosi Vašington post.

Američka vlast pod velikim uticajem kreditnih agencija

S&P je, preko svoje kompanije-majke Mekgrou Hil, na lobiranje potrošila 11 miliona dolara u poslednjih 15 godina, uključujući najmanje jedan milion dolara na lobiranje u vezi sa zakonodavstvom koje se odnosi na samu kreditnu agenciju, navodi se u analizi fondacije Sanlajt, koja se bavi tokovima novca u politici.

Zaposledni u S&P su, takođe, od 1989.godine dali više od pola miliona dolara za priloge političckim kandidatima, pre svega demokratama, pokazuje ta analiza, na koju se poziva Vašington post.

Ti iznosi ističu neuobičajenu političku poziciju te i još dve glavne američke agencije za kreditni rejting, Mudis i Fič. Svaka od tih kompanija daje procenu vladinog kredibiliteta koja može da utiče na tržišta, dok one istovremeno lobiraju kod vlade da usvoji politiku koja odgovara njihovom biznisu.

Sve tri zajedno, potrošile su tokom protekle decenije više od 16 miliona dolara na lobiranje za usvajanje zakona o finansijama, od toga samo Mudis 13 miliona.

Krejg Holman, lobista za ''Public Citizen advocacy group'', kaže da ''S end P'' praktično vrši kvazi-vladine funkcije, jer ima moć da oblikuje ekonomsku politiku.

Nad Kongresom i predsednikom maše velikim štapom, jer jednostavno može da diktira politiku koja ima velike posledice po zemlju i vladu.

Njen uticaj na vladinu torbu može se lako upotrebiti kao moćno oruđe da bi se izvukli ustupci od federalne vlade koji su u interesu ''S end P'' , a ne javnog interesa, navodi list. Sve tri agencije to, naravno, demantuju i ističu da njihovi analitičari koriste stroge analitičke kriterijume kada donose odluke, kao i da je njihov rad striktno odvojen od komercijalnih i lobističkih aktivnosti firmi.

Kada je S&P objavila da snižava američki kreditni rejting, ministar finansija Timoti Gajtner je odmah uputio kritike da je u svojim analizama načinila grešku od čak 2.000 milijardi dolara. Mudis i Fič nisu snižavale kreditni rejting SAD.

Gajtner je tada, takođe, podsetio da je S&P doprinela finansijskom krahu 2008. godine. U međuvremenu, agencije za kreditni rejting su se trudile da Kongres odbaci ili izmeni zakone čiji je cilj veća kontrola njihovog rada.

POVEZANE VESTI

Petak 12.08.2011. 08:35
Ne vredi im kreditini rejting dok ne počnu da rade čeličane u Pitsburgu i teška industruija. Izlaz je samo veliki rat ali je teško naći protivnika koji će ih pustiti da se vrate kući kada zagaze kod njega. Ali će bar smanjiti davanja iz fonda za socijalne slučajeve i rešiti problem nezaposlenih koji su već sada 10% radno sposobnog stanovništva. Dobro će proći i onaj koji proizvodi crne plastične vreće - body bag.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online