Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Četvrtak 11.08.2011.
21:17
Beta A

Vatikan "začuđen" odlukom Hrvatske

Portparol Svete stolice izrazio je danas "iskreno čuđenje" zbog toga što su vlasti u Zagrebu odbile da prihvate odluku pape Benedikta Šesneastog da hrvatska Katolička crkva vrati jedan samostan u Istri italijanskim benediktancima i da uz to plati šest miliona evra nadoknade.

Trg svetog Petra u Vatikanu
 

Spor oko vlasništva nad samostanom Dajla je pogoršao odnose Vatikana i Hrvatske, "čvrstog katoličkog uporišta na Balkanu", ocenjuje agencija AP.

Pročitajte još:

1. Vanredno stanje u katoličkoj crkvi

2. Vatikan uzvraća udarac Hrvatskoj

3. Vatikan na udaru Zagreba

4. Plaše se za Istru i Dalmaciju

Hrvatsko ministarstvo pravosuđa juče je proglasilo ništavim rešenje Istarske županije kojima je župi Dajla dato u vlasništvo zemljište na crkvenom i civilnom području Benediktinskog samostana Dajla, čime je omogućeno da se Hrvatska uknjiži kao vlasnik tih nekretnina, piše agencija Hina.

"Vesti o poništenju ili 'proglašenje ništavim' odluka koje je već donela Kancelarija državne uprave u istarskoj regiji Buje o povratku dobara župi Dajla, izazivaju iskreno čuđenje", rekao je direktor Pres-službe Svete stolice Frederiko Lombardi.

On je dodao da je odluka neobična "bilo zato što je hrvatska premijerka iskazala nameru da se problem = do kojeg je stalo kako Hrvatskoj tako i Svetoj stolice, rešava u duhu saradnje, bilo, na kraju, zato što takav postupak nije u skladu s temeljnim načelom pravne sigurnosti", prenosi agencija ANSA.

Vatikan je saopštio da se papa umešao u spor posle dve i po godine bezuspesnih napora dve strane da reše sporazum. Benedikt je imenovao specijalnog predstavnika kako bi zamenio lokalnog biskupa i koji je odmah preuzeo ovlašćanja da bi potpisao sporazum.

Hrvatsko ministarstvo je u obrazloženju odluke navelo da su rešenja kancelarije Istarske županije proglšena ništavim jer su doneta u stvari o kojoj se ne može rešavati u upravnom postupku naknađivanja imovine oduzete za vreme SFRJ jer su ta pitanja rešena međudržavnim sporazumima.

Agencija AP ocenjuje da Hrvatska strahuje da bi papina odluka mogla da otvori prostor za slične zahteve Italijana.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 11.08.2011. 21:23
da hrvacka vrati talijanima jedan manastir hahahha ja mislim da hrvacka treba da vrati ITALIJANIMA celu obalu jadranskog mora i sve talijanske crkve i ostala istorijska zdanja ::::))
Petak 12.08.2011. 13:11
Не постоји Хрватска католичка црква нег Католичка црква у Хрвата! Није исто,а за оне који мисле да јесте,нека мало "нешто" прочитају!
Petak 12.08.2011. 13:30
Целокупна ситуација у Католичкој цркви у Хрватској у овоме тренутку могла би се назвати “изванредним стањем” и тренутно први човек Цркве у Хрвата не седи ни на загребачком Каптолу, ни у Ђакову, ни у Сплиту, него у апостолској нунцијатури на загребачком Ксаверу! Овим је све речено ко и како одлучује о имовини Цркве у Хрвата.Дошло време за врачање отетог а нису у питању Срби!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online