Četvrtak 11.08.2011.
21:17
Beta

Vatikan "začuđen" odlukom Hrvatske

Trg svetog Petra u Vatikanu
 

Spor oko vlasništva nad samostanom Dajla je pogoršao odnose Vatikana i Hrvatske, "čvrstog katoličkog uporišta na Balkanu", ocenjuje agencija AP.

Pročitajte još:

1. Vanredno stanje u katoličkoj crkvi

2. Vatikan uzvraća udarac Hrvatskoj

3. Vatikan na udaru Zagreba

4. Plaše se za Istru i Dalmaciju

Hrvatsko ministarstvo pravosuđa juče je proglasilo ništavim rešenje Istarske županije kojima je župi Dajla dato u vlasništvo zemljište na crkvenom i civilnom području Benediktinskog samostana Dajla, čime je omogućeno da se Hrvatska uknjiži kao vlasnik tih nekretnina, piše agencija Hina.

"Vesti o poništenju ili 'proglašenje ništavim' odluka koje je već donela Kancelarija državne uprave u istarskoj regiji Buje o povratku dobara župi Dajla, izazivaju iskreno čuđenje", rekao je direktor Pres-službe Svete stolice Frederiko Lombardi.

On je dodao da je odluka neobična "bilo zato što je hrvatska premijerka iskazala nameru da se problem = do kojeg je stalo kako Hrvatskoj tako i Svetoj stolice, rešava u duhu saradnje, bilo, na kraju, zato što takav postupak nije u skladu s temeljnim načelom pravne sigurnosti", prenosi agencija ANSA.

Vatikan je saopštio da se papa umešao u spor posle dve i po godine bezuspesnih napora dve strane da reše sporazum. Benedikt je imenovao specijalnog predstavnika kako bi zamenio lokalnog biskupa i koji je odmah preuzeo ovlašćanja da bi potpisao sporazum.

Hrvatsko ministarstvo je u obrazloženju odluke navelo da su rešenja kancelarije Istarske županije proglšena ništavim jer su doneta u stvari o kojoj se ne može rešavati u upravnom postupku naknađivanja imovine oduzete za vreme SFRJ jer su ta pitanja rešena međudržavnim sporazumima.

Agencija AP ocenjuje da Hrvatska strahuje da bi papina odluka mogla da otvori prostor za slične zahteve Italijana.

2024 © - Vesti online