Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Utorak 09.08.2011.
12:36
Vestionline, Beta A

Obama: Neka pričaju šta hoće, i dalje smo najjači

Američki predsednik Barak Obama izjavio je da će SAD uvek biti zemlja trostrukog ''A'' , iako je u petak izgubila takav kreditni rejting, i pozvao Kongres da što pre usvoji zakone koji će pomoći otvaranju novih radnih mesta.

Barak Obama tvrdi da njegova zemlja i dalje ima najviši kreditni rejting

On je, u prvom reagovanju na odluku agencije ''Standard end Purs'' da kreditni rejting SAD spusti sa najboljeg AAA , na AA+ , rekao juče da do toga nije došlo zbog američke nesposobnosti da plaća svoje dugove, već zato što se sumnja u sposobnost političkog sistema da deluje.

Uvek će biti faktora na koje se ne može uticati, tržište će rasti i padati, ali to je Amerika. Šta god da kaže neka agencija za kreditni rejting, uvek smo bili i bićemo zemlja trostrukog ''A'', rekao je Obama u obraćanju novinarima.

Prema njegovim rečima, finansijska tržišta širom sveta i dalje veruju da je američki kreditni rejting AAA, sa čime se slažu i investitori.

''Ali to znači da nemamo problem. Nije nam potrebna agencija za kreditni rejting da nam kaže da nam je potreban izbalansirani dugoročni pristup uravnoteženju deficita'', rekao je Obama i dodao da je dobra vest što se ti ''problemi mogu odmah rešiti i što znaju kako da ih reše“.

Predsednik SAD je rekao da nije problem u samom dugu, već u rešenju problema deficita na duži rok.

Zato se, dodao je, pored već postignutih dogovora o smanjenju državnih troškova, moraju načiniti još dva dodatna koraka - poreska reforma kojom će oni koji to mogu dati pravičiniji doprinos, i umerena prilagođavanja programa zdravstvenog osiguranja.

Prema njegovim rečima, zato nisu potrebni nikakvi radikalni koraci, već zdrav razum i kompromis.

On je dodao da je odluka o smanjenju kreditnog rejtinga Americi pružio novi osećaj hitnosti.

Navodeći nastavak poreskih olakšica na plate, nastavak isplata pomoći za nezaposlene, i pomoć kompanijama za poslove na obnovi infrastrukture, kao ključne predloge za brži rast privrede, Obama je dodao da se Kongres može time pozabaviti odmah posle letnje pauze.

To su sve ideje sa kojima su se republikanci tradicionalno slagali, pa nema razloga da to opet ne učine , rekao je predsednik SAD.

Konsultacije sa Berluskonijem i Sapaterom

Predsednik Obama razgovarao je telefonom sa premijerima Italije i Španije, Silviom Berluskonijem i Hoseom Luisom Rodrigesom Sapaterom, o pogoršanju svetske ekonomske krize.

Veruje u rešenje krize: Silvio Berluskoni

Italija, kao i Španija, smanjila je štetu u ponedeljak zahvaljujući opadanju prinosa na državne obveznice pošto je Evropska centralna banka (ECB) najavila da će im otkupiti deo duga.

Milanska berza je, međutim, opala za 2,42 odsto, a Njujorška za pet ipo odsto.

Obama je telefonom pozvao premijera Španije Hosea Luisa Rodrigesa Sapatera, da bi razgovarali o potrebi koordinirane akcije da bi se izbeglo usporavanje svetske privrede, saopšteno je u Madridu.

Prema analitičarima, kašnjenje u sprovođenju mera donetim 21. jula radi zaustavljanja krizu u Grčkoj nije povratilo poverenje investitora, čemu se u petak pridodalo smanjenje kreditnog rejtinga SAD što je podstakla još veća strahovanja za stanje svetske privrede.

Zapadni lideri užurbano razgovaraju dok su zapadne berze uspaničene srahujući od novog talasa krize kakav je pre nekoliko godina počeo u SAD krahom paradržavnih finansijsko hipotekarnih firmi, banaka, osiguravajućih društva i investitora.

POVEZANE VESTI

Utorak 09.08.2011. 12:46
Priznaj Obama PUKLI STE...... .
Utorak 09.08.2011. 12:55
E Husein, nemoj mnogo da galamis, ako ti treba 20 dolara za boljeg frizera, reci, skupicemo lovu...
Utorak 09.08.2011. 13:27
Puko čovjek ko kokica...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online