Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 01.08.2011.
14:48
Blic A

Bombardovanje libijske televizije po "srpskom" scenariju

Bombardovanje televizijskih predajnika u Tripoliju nije prvi NATO napad na televizijske instalacije, podseća američka agencija AP, navodeći da je tokom bombardovanja Srbije 1999. godine gađana državna televizija u Beogradu i da je tada poginulo 16 zaposlenih.

Zgrada libijske državne televizije posle bombardovanja

Tada je NATO opravdavao napad govoreći da ova televizija podstiče nasilje i da je glavno sredstvo propagande Slobodana Miloševića, a pre dva dana se pravdao na sličan način, ističe AP, navodeći da je libijska televizija gađana, jer je Moamer Gadafi koristi za "podsticanje nasilja".


Samo dan pošto je NATO bombardovao tri predajnika libijske državne televizije u Tripoliju, portparol operativnog štaba NATO u Napulju izjavio je da je Alijansa imala uvid u izveštaje o žrtvama, ali da ne može da ih potvrdi, jer nema nikog na licu mesta.

Ovaj portparol, koji ne može biti imenovan zbog važećih restrikcija, precizirao je da je libijska vlada u nekoliko navrata tvrdila da u NATO bombardovanjima ginu civili, ali u većini slučajeva se ispostavilo da su ti navodi lažni.

Zgrada Radio televizije Srbije u Abardarevoj ulici: Poginulo 16 zaposlenih


Direktor libijske televizije na engleskom jeziku, Kaled Bazelija, rekao je novinarima u Tripoliju da su u NATO bombardovanju poginula trojica novinara, a još 15 osoba je ranjeno.


"Mi nismo vojna meta. Mi nismo vojni komandanti i ne predstavljamo pretnju za civile", naglasio je Bazelija.

UNS: Bombardovenje televizija je ratni zločin

 

Udruženje novinara Srbije (UNS) osudilo je danas NATO bombardovanje libijske televizije u kojem je, prema podacima Tripolija, poginulo troje novinara, dok je 15 povređeno.

 

U saopštenju UNS-a podseća se da je Međunarodna federacija novinara još 2004. godine usvojila rezoluciju po kojoj mediji nisu vojni cilj.

 

"Novinari Srbije odbacuju opravdanje NATO da je libijska televizija 'podstrekavala nasilje protiv civila', podsećajući da je na sličan neprihvatljiv način NATO pravdao i bombardovanje Radio Televizije Srbije (RTS) u kojem je, 1999. godine, poginulo 16 medijskih radnika", navodi se u saopštenju.

 

UNS je podsetio da je međunarodna organizacija za ljudska prava Amnesti internešenel napad na RTS proglasio ratnim zločinom i pozvao Međunarodnu federaciju novinara da osudi bombardovanje libijske televizije.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 01.08.2011. 15:02
Што ти је ''искуство'',ццц! Горели у паклу,дао Бог!
Ponedeljak 01.08.2011. 19:03
Mene bi zanimalo da li ti piloti imaju savjest...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online