Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Subota 30.07.2011.
23:00 >> 09:28h
Vestionline, Beta A

SAD ističe vreme, bankrot sve bliže

Predstavnički dom američkog Kongresa, u kome republikanci imaju većinu, odbacio je predlog lidera demokratske većine u Senatu Harija Rida za izbegavanje dužničke krize u SAD koja bi mogla da ima globalne posledice.

Kongres SAD čeka dogovor Demokrata i Republikanaca
 

Poslanici su glasali sa 246 glasova za i 173 glasova protiv Ridovog predloga, dan pošto je Senat, u kome demokrate imaju većinu, sa 59 glasova za i 41 protiv odbacio predlog republikanskog senatora Džona Bonera, za podizanje limita zaduženja, koji je prethodno dobio podršku Predstavničkog doma.

Ovim su se dva doma Kongresa našla u pat poziciji sa vremenom koje ističe za postizanje dogovora, a rok je u utorak u ponoć, preneo je AFP.

Rid i lider demokratske manjine u Predstavničkom domu Nensi Pelosi sastaće se sa američkim predsednikom Barakom Obamom u Beloj kući, kako bi razgovarali o aktuelnoj krizi.

Američki predsednik Barak Obama pozvao je poslanike Demokratske stranke i Republikanske stranke da brzo postignu kompromis o podizanju nivoa zaduživanja, navodeći da se stavovi dve partije ne razlikuju puno da bi se postigao dogovor koji bi sprečio nelikividnost SAD.


"Ostalo je malo vremna", rekao je Obama u svom redovnom radio i internet obraćanju.
 

On je istakao da je potrebno postići kompromis pre isteka roka u utorak, inače vlada neće imati novca da plaća svoje dugove, kao i socijalne izdatke i naknade veteranima.
 

Predstavnički dom, koji kontrolišu republikanci, usvojio je juče predlog zakona kojim bi se izbegao bankrot, ali je Senat u kojem većinu imaju demokrate odmah odbio predlog uz glasove i nekih republikanaca.


Predlog republikanaca nudi 900 miliona dolara povećanja limita zaduživanja, ali i 917 miliona dolara smanjenja potrošnje. Demokrate se tom predlogu protive zato što bi do kraja još jednom moralo da se pregovara o podizanju nivoa zaduživanja.
 

Obama: Podizanje nivoa zaduživanja

Obama insistira da podizanje nivoa zaduživanja mora biti produženo do 2013, za godinu dana posle predizborne godine.
 

Vođa demokrata u Senatu ponudio je alternativni predlog koji predviđa smanjenje potrošnje za 2,4 hiljade milijardi dolara, kao i podizanje nivoa zaduživanje u tom iznosu, čime bi se izbeglo novo glasanje o zaduživanju ove godine.

Obama  zapretio vetom

Predsednik SAD Barak Obama (Barack) traži da se ograničenje zaduživanja poveća i zapretio je da će staviti veto na bilo koji zakon koji će omogućiti ponavljanje trenutne krize, podseća agencija Asošiejted pres (AP).

Američki predsednik je pozvao sve poslanika da pokažu "istu vrstu odgovornosti koju američki narod pokazuje svaki dan" plaćajući svoje račune i vodeći računa o svojim domaćinstvima.
 

Republikanac Džon Kil je u svom obraćanju optužio demokrate za nekonstruktivnost i naveo da Demokratska stranka trenutnu situaciju ne vidi kao mogućnost za obuzdavanje javne potrošnje, već šansu da "nametne velika povećanja poreza američkim porodicama i malim biznisima".

POVEZANE VESTI

Subota 30.07.2011. 23:04
ako USA bankrotira oticice svet dodjavola. znaci, nece. conisticka propaganda za nove ratove i haos u svetu zarad mira u americi.
Subota 30.07.2011. 23:33
Raspalo se Rimsko carstvo, propalo je Perzijsko, nestalo je Tursko carstvo, Austro-Ugarska, SSSR...Zašto ne bi i ova imperija zla? Izgleda da ono 'God Bless America' više ne vrijedi..
Subota 30.07.2011. 23:11
što god da se desi žrtvu će snositi nevina sirotinja,ipak bez obzira na sve volio bi da doživim da propane carstvo zla.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online