Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 30.07.2011.
00:13 >> 11:01h
Beta A

Obama: Kompromis ili kolaps

Predsednik SAD Barak Obama pozvao je svoje saveznike demokrate i suparnike republikance da postignu kompromis i izbegnu da SAD budu u nemogućnosti da ispunjavaju svoje finansijske obaveze i istakao da stavovi dve strane u Kongresu nisu toliko udaljeni.

Zabrinut: Barak Obama
 

U kraktom obraćanju iz Bele kuće Obama je takođe podvukao koliko je situacija urgentna i pozvao Amerikance da održe pritisak na poslanike u Vašingtonu da što hitnije nađu rešenje sadašnje krize.

"Skoro više nemamo vremena", upozorio je Obama.

Predsednik Obama želi da se sadašnja granica do koje država može da se zaduži - koja je zakonom postavljena na 14.300 milijardi dolara - podigne za najmanje još 2.400 milijardu dolara, što bi bilo dovoljno da zadovolji potrebe trezora do 2013.

Rok do koga je moguće izbeći bankrotstvo državnog trezora ističe 2. avgusta.

"Ono što je sada jasno je da je jedini način da se izbegne moratorijum na plaćanje obaveza da rešenje podrže obe stranke", rekao je Obama.

Obama je početkom sedmice rekao da vođi Kongresa moraju da postignu kompromis koji bi se našao na njegovom stolu pre 2. avgusta. Bez potpisanog zakona do kraja tog dana, državna blagajna neće biti u stanju da plati sve račune, što bi značilo neispunjenje obaveza bez presedana.

Republikanci usvojili svoj predlog zakona


Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je noćas plan da limit zaduženja bude povećan na 900 milijardi dolara sa 218 glasova, dok je 210 poslanika bilo protiv.

  

Čeka se dogovor u Kongresu SAD
 

Ovaj plan predsednika Predstavničkog doma američkog Kongresa Džona Bejnera, koji predviđa i da javni troškovi tokom narednih 10 godina budu smanjeni za 917 milijardi dolara, sada treba da ide u Senat, gde demokrate imaju većinu, prenosi Rojters.

Demokrate koje kontrolišu Senat rekli su da će blokirati ovaj Bejnerov plan.

Republikanci su pozvali Obamine demokrate na ogromna kresanja budžetskih troškova kako bi se smanjio narastajući budžetski deficit u zamenu za povećanje granice za zaduživanje, ali su odbili bilo kakvo dizanje poreza radi povećanja budžetskih prihoda.

POVEZANE VESTI

Subota 30.07.2011. 01:40
Колапс! Хвала Богу. Свеједно је пукли су и овако и онако. 2012 је њихов пад.
Subota 30.07.2011. 01:09
Dosta je tehnološke tiranije. Živeo nezavisni TEKSAS i države Konfederacije, JUG PONOVO JAŠE, da se dozvole pesme OJ SUZANA I DIXIE LAND. Smrt koferašima i zelenašima se severa. I da se uvede DM kao sredstvo plaćanja u Teksas gde su većina Nemci, Živeo slobodni New Braunfels i San Antonio, libertad za Autonomna Pokrajina Florida i golišave ženske iz Kaja Očo u Majami .Amerika i Engleska biće zemlja proleterska.
Subota 30.07.2011. 15:16
zar opet ono spasavanje nacije u sekundama. zar ameri nisu poznati po tome da sve u sekundi rese? ovo je samo izmisljena kriza da bi se opravdali ratovi i pljacke svuda po svetu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online