Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 24.07.2011.
17:19
Beta A

Zabrinutost zbog otpuštanja srpskih novinara

Ministarstvo vera i dijaspore Srbije izrazilo je zabrinutost zbog odluke mađarskih vlasti da otpuste tri novinara srpske televizijske i radio redakcije.

Ugrožen rad srpsih novinara u Mađarskoj

"Odluka mađarskih vlasti da otpusti tri novinara srpske televizijske i radio redakcije, što predstavlja blizu polovine od ukupnog broja zaposlenih, i ukine samostalnost srpske informativne mreže u elektronskim medijima, primljena je sa velikom zabrinutošću u srpskoj zajednici u Mađarskoj i u nadležnem institucijama u Srbiji", navodi se u saopštenju ministarstva.

U saopštenju se ocenjuje da formiranjem Glavnog uredništva za manjinske emisije u Fondaciji za pružanje medijskih usluga (MTVA) i otpuštanjem novinara koji rade na srpskom jeziku, faktički se "ukidaju srpske redakcije na državnom radiju i televiziji i u veliku opasnost dovodi proizvodnja programa namenjenog srpskoj manjini u Mađarskoj".

"Nova struktura za sada i nadalje predviđa radio emisiju na srpskom jeziku u trajanju od dva sata dnevno, odnosno televizijsku emisiju u trajanju od 26 minuta nedeljno, ali ne i samostalnu srpsku redakciju na radiju i televiziji, makar i u smanjenom obimu", dodaje se u tekstu.

Smanjenje broja saradnika praktično onemogućava normalnu proizvodnju programa na srpskom jeziku i stavlja preostale novinare u veoma tešku poziciju, ocenjuje ministarstvo.

"Apelujemo na nadležne institucije u Mađarskoj da preispitaju ove svoje odluke o otpuštanju novinara i vrate ih na posao, u skladu sa postojećim dobrosusedskim odnosima dve države i dosadašnjeg visokog nivoa dostignutih manjinskih prava u sferi medija i informisanja u Mađarskoj", navodi se u saopštenju ministarstva.

Nedelja 24.07.2011. 19:14
Да је ту учинила Србија сада би била изложена на невиђени притисак ЕУ, САД, НАТО...
Nedelja 24.07.2011. 20:39
Mađarska je zemlja u dubokoj ekonomskoj krizi koja se produbljava, verovatno će kresanje radnih mesta biti tako i opravdano. Umesto beskorisne Zorice Tomić i njene rezidencije od 6000 evra u Parizu, mogla je država Srbija da pomogne srpsku redakciju bez problema. Kada je Hitler osnivao mrežu Kulturbund u Vojvodini, on je plaćao iz nemačke kase, ali nije imao ambasada, konzulata a pogotovo ekonomskih ambasadora koliko danas ima Srbija u svetu. Naša spoljnja politika se svela na provociranje, pa izvinjavanje i puzanje.
Nedelja 24.07.2011. 19:01
Prevedite i postavite tekstove zalbi na nemacki i na engleski jezik, paralelno sa srpskim i cula u svetu ce se sigurno otvoriti.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online